hamburger-icon

Kliker.info

Konferencija o klimi : U Dohi dogovoreno pokretanje Protokola iz Kyota II

Konferencija o klimi : U Dohi dogovoreno pokretanje Protokola iz Kyota II

09 Decembra
06:23 2012

Gotovo 200 država produžilo je u subotu UN-ov plan protiv globalnog zagrijavanja do 2020. čime je pokrenut Protokol iz Kyota II i izbjegnuta propast dvadesetogodišnjih napora Ujedinjenih naroda u smanjenju emisija gasa sa efektom staklenika.Protokol iz Kyota II obavezuje Europsku uniju, Australiju i desetak drugih razvijenih zemalja na smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2020. godine.Zemlje koje su se obvezale predstavljaju tek 15 posto emisija tog plina u svijetu, ali radi se o jedinom dosad dogovorenom sporazumu.Pregovori o klimi u organizaciji UN-a nastavljeni su i u subotu, jer se delegati iz bogatih i siromašnih zemalja ne mogu složiti o finansiranju.Konferencija je trebala biti završena u petak, ali su razgovori nastavljeni i u jutarnjim satima u subotu, u pokušaju da pregovarači pronađu koncenzus o planu obuzdavanja klimatskih promjena, što bi trebalo olakšati put do novog plana koji treba stupiti na snagu u 2020. godini.Al Jazeerin reporter Nick Clark, koji izvještava sa konferencije, javlja da razgovori još traju: "Dogovora nema ni nakon 13 dana. U pitanju su finansije: Sjedinjene Države i veće države ne žele napraviti ustupke za siromašnije države."

Ministri odlaze                  Katar, koji ugošćuje pregovore Ujedinjenih naroda (UN) o klimi, predložio je u subotu ujutro kompromisni tekst delegacijama koje još nisu postigle novi klimatski sporazum, dan nakon datuma predviđenog za završetak konferencije."Došlo je vrijeme za intenziviranje napora", kazao je delegatima, okupljenim na plenarnoj sjednici, zamjenik katarskog premijera Abdullah Al-Attiyah, koji predsjedava konferencijom UN-a od 26. novembra u Dohi.Delegacijama je predstavio niz dokumenata koji nude prihvatljiv kompromis u vezi sa svim predmetima o kojima se rapravljalo, poput akta II Protokola iz Kjota, jedne od glavnih tačaka očekivanog sporazuma."Nemamo cijele dane na raspolaganju. Ministri i delegati počinju odlaziti, moramo završiti u slijedećim satima", kazao je on.Delegacije su imale na raspolaganju nekoliko sati da se upoznaju s dokumentima i formuliraju mišljenje.Predstavnici gotovo 200 zemalja, koji su tokom dvonedjeljne konferencije UN-a u Dohi, u Kataru, pregovarali o načinima za spriječavanje klimatskih promjena, još nisu uspjeli da dogovore sporazum.

Rok do 2015.                 Nije se ni očekivalo da na ovoj konferenciji bude postignut globalni sporazum o klimi radi smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte, ali pregovarači nisu mogli da se slože čak ni kad je riječ o nekim skromnijim pitanjima, kao što je povećavanje sume novca za pomoć siromašnim zemljama u borbi protiv globalnog zagrijavanja ili finaliziranje produženja važnosti sadašnjeg "Protokola iz Kjota", koji pokriva svega 15 posto svjetskih emisija štetnih gasova.Zemlje svijeta su postavile rok do 2015. za postizanje šireg sporazuma, koji bi uključio i razvijene zemlje i one u razvoju koje sada proizvode većinu svjetskih emisija.Cilj klimatskih pregovora UN-a je da se spriječi porast temperatura u svijetu za više od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.Najnoviji podaci UN, međutim, pokazuju da su temperature već porasle oko 0,8 stepeni Celzijusa iznad tog nivoa. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku