hamburger-icon

Kliker.info

Konačno : Evropski sud za ljudska prava naložio Beogradu i Ljubljani da isplate štediše iz BiH

Konačno : Evropski sud za ljudska prava naložio Beogradu i Ljubljani da isplate štediše iz BiH

06 Novembra
16:51 2012

Evropski sud za Ljudska prava u Starzburu u utorak je naložio Srbiji i Sloveniji da u roku od 6 mjeseci omoguće isplatu stare devizne štednje štedišama iz BiH koji su ušteđevinu imali u Ljubljanskoj i Invest banci, pod istim uslovima kao što je isplatila devizne štedne uloge svojim državljanima. Evropski sud za ljudska prava ovu presudu je donio u tužbi koju su protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije zbog deviznih uloga u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Sarajevo i u Investbanci Srbije, filijala u Tuzli, podnijela tri državljanina BiH – Emina Ališić, Aziz Sadžak i Sakib Šahdanović.

“Evropski sud je jednoglasno zaključio da je država Srbija povrijedila pravo na imovinu aplikanta koji je imao štednju u filijali Invest banke u BiH. Isto se odnosi na državu Sloveniju za koju je takođe zaključeno da je povrijedila prava aplikanata koji su štedili u psolovnicama Ljublajnske banke u BiH", pojašnjava Monika Mijić, zastupnica Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"U roku od šest mjeseci, od kada presuda postane konačna, Srbija mora omogućiti aplikantu koji je podnio tužbu ali i ostalim građanima koji su štedjeli u ovoj banci, da im se ušteđevina izmiri pod istim uslovima kao i srbijanskim štedišama koji su štedili u ovoj banci. To se isto odnosi na štediše u poslovnicama Ljublajnske banke u BiH da im se, u roku od šest mjeseci, vrati njihova štednja, pod istim uslovima kao što je to urađeno prema državljanima Slovenije”, naglasila je Mijić.Ova presuda mogla bi imati veliki značaj i za sve ostale štediše. Podsjetimo, na sudu je već uloženo više od 1650 sličnih tužbi koje uključuju više od 8000 tužitelja.Ovo je prva presuda suda u tužbi protiv Slovenije zbog nekadašnje podružnice Ljubljanske banke u BiH i druga u opštim pitanjima u vezi s deviznom štednjom u nekadašnjoj zajedničkoj državi.'Ljubljanska banka’ štedišama iz BiH duguje nešto manje od 250 milijuna nekadašnjih njemačkih maraka (oko 127 milijuna eura) bez pripadajućih kamata.(Kliker.infro-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku