hamburger-icon

Kliker.info

Komšić u emisiji “Nedjeljom u dva” poručio: Hrvatska je inostranstvo

Komšić u emisiji “Nedjeljom u dva” poručio: Hrvatska je inostranstvo

16 Oktobra
04:46 2006

Premda je Komšić ponovio kako će biti predsjednik svih građana u BiH,  u predstavljanju hrvatskoj javnosti, kazao je kako se prvo osjeća Sarajlijom, zatim rođenjem Hrvat, treće Bosancem i Hercegovcem, a tek poslije idu etiketiranja kao “Željavac”, navijač Bosne i ostalo. Opovrgnuo je jednu od oštrica koja ga je pratila u predizbornoj kampanji da “jedino što je hrvatsko u Komšiću jest metak HVO-a”, riječima kako u svom tijelu nosi četnički geler a ne metak HVO-a. 
Nije opterećen predrasudama o dobrim i lošim Hrvatima već ga više zanima tko je taj koji daje te certifikate, a smatra da je bolji Hrvat ukoliko ga podnose i drugi narodi, a ne kako je bila uobičajena retorika da si bolji Hrvat ukoliko te svi ostali mrze.  Međutim, na pitanje kako on gleda na Hrvatsku, budući je svojim prethodnicima zamjerao da su svoje političko djelovanje dokazivali u Zagrebu, a ne Sarajevu, Mostaru, Tuzli ili općenito bilo gdje u BiH, Komšić nije imao puno riječi. Za njega je ističe, Hrvatska od 1992. godine inozemstvo, druga zemlju koju je kao i ostala djeca pohodio, odlazio na more, blizak mu je mentalitet, ali je BiH za njega jedina domovina.
– Legitimno sam izabran za člana Predsjedništva BiH, a ne postoji egzaktna metoda da se izračuna tko vas je izabrao i koliko je tu točno glasova Hrvata, Bošnjaka ili Srba – kaže Komšić, te ističe kako zbog svega treba mijenjati ustav BiH jer je diskriminirajući jer omogućuje biranje na temelju nacionalnih interesa a ne po pitanju građanskih kriterija, kakve on želi zastupati.  Premda je Komšiću voditelj pokušao ukazati na činjenicu da će kao deklarirani ateist teško zastupati interese Hrvata koji su većinom rimokatolici, čime se  na izvjestan način odrekao tradicije i promijenio svjetonazor, Komšić je istaknuo kako u tome ne vidi nikakav problem što će vremenom i dokazati.
Trenutni sistem vrijednosti u BiH, napominje, određuju nacionalni elementi, za što vjeruje da će se promjeniti ulaskom u EU, iako takva mjerila vrijednosti ne može jamčiti i za svoje kolege u Predsjedništvu koji se sigurno neće odreći nacionalnog identiteta.

(Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku