hamburger-icon

Kliker.info

Komšić sa Antoniom Guterresom : BiH i Crna Gora su jedine dvije zemlje u regiji koje nemaju neriješenih međusobnih pitanja

Komšić sa Antoniom Guterresom : BiH i Crna Gora su jedine dvije zemlje u regiji koje nemaju neriješenih međusobnih pitanja

26 Septembra
03:16 2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Fena.

Tokom razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji Komšić je kazao da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za dobrosusjedsku saradnju i za rješavanje svih otvorenih pitanja sa susjednim zemljama. Istakao je kao primjer dobre odnose naše zemlje sa Crnom Gorom, i to da su to jedine dvije zemlje u regiji koje nemaju neriješenih međusobnih pitanja.

Komšić je o odnosu Bosne i Hecercegovine sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom kazao da se zemlja odlično razumije sa susjedima, te da je spremna na dijalog koji bi vodio ka rješavanju svih otvorenih pitanja. Kazao je da polaže nadu u poboljšanje odnosa sa Republikom Srbijom, imajući u vidu predstojeći sastanak Predsjedništva BiH i predsjednika Aleksandra Vučića.

Što se tiče Republike Hrvatske, istakao je da očekuje početak otvaranja pozitivnog dijaloga sa susjednom zemljom nakon izbora koji će biti održani u toj zemlji krajem godine. Kada je riječ o neriješenim pitanjima sa Republikom Hrvatskom, to su sporazum o sukcesiji i granica na moru, koje je Bosna i Hercegovina spremna kroz dijalog i dogovor rješavati.

Odnose uređivati dogovorom

Komšić se osvrnuo na izjavu predsjednice Grabar-Kitarović koja je prilikom susreta sa Gutteresom komentarisala Izborni zakon BiH i činjenicu da on nije izmijenjen. Kazao je da se Izborni zakon treba mijenjati u mnogo segmenata, ali da je to ipak isključivo unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, o kojem će se odlučivati samo unutar Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar UN-a Gutteres naveo je da se odnosi Bosne i Hercegovine i njenih susjeda trebaju rješavati dogovorom, te da treba kreirati ambijent za prevazilaženje razlika kroz pozitivan dijalog. Gutteres je također kazao da Evropska unija i NATO trebaju biti otvoreni za Bosnu i Hercegovinu.

Komšić se dotakao i Mišljenja Evropske komisije, istakavši da se u potpunosti slaže sa preporukama koje su navedene u Mišljenju, te da u potpunosti podržava njihovu implementaciju.

Tokom razgovora Komšić je također kazao da BiH ostaje posvećena ciljevima Ujedinjenih nacija, i spremna je nastaviti svoje učešće i doprinos u misijama UN-a u svijetu.

Upoznao je generalnog sekretara Guterresa o tome da je Bosna i Hercegovina spremna učestvovati i u UN-ovom programu „Dijalog za budućnost“, ali  da je za formalnu odluku potrebna saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku