hamburger-icon

Kliker.info

Komšić progledao i zaprijetio : Ovo postaje političko blato po kojem se svi bespotrebno valjaju !

Komšić progledao i zaprijetio : Ovo postaje političko blato po kojem se svi bespotrebno valjaju !

23 Januara
16:45 2015

DraganKomsic4Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, i Željko Komšić, predsjednik DF-a, održali su danas sastanak u vezi s formiranjem vlasti, prije svega na federalnom nivou. Kako je Komšić nakon sastanka rekao, postoji potreba da se odblokira priča o formiranju vlasti, jer trenutna situacija postaje besmislena.

“Ovo postaje političko blato po kojem se svi bespotrebno valjaju. Mi ćemo još na narednoj sjednici Doma naroda FBiH pokušati naći rješenje u vezi sa pozicijom potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. U slučaju da se to ne može postići, morat će se tražiti drugo rješenje, a to znači da onda neko drugi umjesto DF-a ulazi u priču o formiranju vlasti. DF ima samo jednog zastupnika Srbina u Klubu Srba. Ko će to biti umjesto nas, to je druga stvar. Ja mogu sa svima razgovarati, ali ne mogu trgovati. Na kraju krajeva zašto DF mora biti dio federalne vlasti, neka to bude SDP ili SBB, samo da ovo krene”, kazao je Komšić.

U vezi s kritikama upućenim Nerminu Nikšiću, predsjedniku SDP-a, koje su se mogle čuti proteklih dana, a kritikovalo ga se da je odgodio dogovore o imenovanju čelnika FBiH radi odlaska u Katar na Svjetsko prvenstvo, te da se bez njega, odnosno SDP-a, ne može izabrati potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda, jer većinu u Klubu Srba ima SDP, Komšić je rekao da nije posebno analizirao tu situaciju te da ne vjeruje u priču o namjernom opstruiranju.

“Mislim da su se stvari više tako poklopile. Želim da vjerujem da ljudi koji su na čelu nekih stranaka takvo nešto ne bi uradili. Nikšića poznajem godinama i ne mogu da vjerujem da bi se on upustio u to. Ako i bi, onda bi to bilo kontraproduktivno i po njega i po SDP. Na njegovom mjestu ja to ne bih radio. Da li ima nekih utjecaja na njega sa strane to ne znam, ali na kraju krajeva vrlo brzo će svi dobiti priliku kada se zakaže sjednica Doma naroda da pokažu koju politiku vode”, rekao je Komšić.

Nakon sastanka i predsjednik HDZ-a je kazao da je i njegov stav manje-više isti, kao i Komšićev, i da se previše razvlači sa ovim procesom. To što su uvjereni da bi iduće sedmice mogli postići dogovor nije neka utjeha, jer se sve moglo dogovoriti i prije mjesec, smatra Čović.

“Znali smo rezultat izbora, znali smo kava je matematika, zakoni su jasni. Kada nešto dogovaramo onda moramo biti ozbiljni. Često sam govorio da nema razloga da sve ovo ne završimo do kraja prošle godine, a sada neka neko kaže zašto to nismo završili ili zašto bismo završili u narednih 15 dana, a nismo evo recimo danas. Sada je problem ispao Klub Srba, ali da smo mi završili klubove Hrvata i Bošnjaka prije mjesec i po ili dva kada smo mogli, znali bismo u startu šta nam je činiti. Prvo, mi smo u startu znali da je Klub Srba problem, nije to ništa novo, to samo pokazuje koliko je Zakon koji definira izbornu oblast u BiH retrogradan i rekao bih neustavan. Sada tražimo vještačka rješenja da popunimo pozicije jednog naroda, otkud nekome pravo na to? Ali, ja sam još uvijek optimističan”, rekao je Čović.

Dodao je da, ukoliko vlast ne bude formirana iduće sedmice, onda očekuje da mu neko kaže kada će to biti.

“Ako u ponedjeljak ili u utorak ovo pitanje na Domu naroda ne bude riješeno, onda neka svako izvoli izaći pred javnost i neka kaže šta je radio”, rekao je Čović.Komšić bi se u vezi sa ovim trebao danas telefonski čuti sa Izetbegovićem, a čović kaže da je prethodno s Izetbegovićem dogovorio da se on sastane sa Komšićem.

(Kliker.info-Klix)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - MULJAŽA
    puka 59 - MULJAŽA 23 Januara, 18:11

    VETERANI 317 SBBR SU ZADOVOLJNI ŠTO JE DF- KOMŠIĆ PREPOZNAO I POĆEO GOVORIT NAŠIM – MI PIŠEMO O TOME JEZIKOM- TERMINOLOGIJA GDJE SE VETERANI GODINAMA VALJAJU U BLATU – GLIBU .POZDRAV DOMOVINI DO VRAĆANJA NAŠEG DOSTOJANSTVA .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku