hamburger-icon

Kliker.info

Komisije za procjenu šteta tek u fazi formiranja: U Bosni i Hercegovini raseljeno blizu milion ljudi

Komisije za procjenu šteta tek u fazi formiranja: U Bosni i Hercegovini raseljeno blizu milion ljudi

29 Maja
08:36 2014

poplave5tonaNakon katastrofalnih poplava koje su zahvatile više od 60 posto teritorije BiH, prema grubim procjenama, štete će se mjeriti u milijardama maraka.Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda jučer je saopštio da je, prema preliminarnim podacima, devastirano više od 100.000 stambenih objekata, više od 230 škola i zdravstvenih ustanova, a raseljeno oko 950.000 stanovnika. Dodao je da su štete ogromne na poljoprivrednim gazdinstvima, industrijskim objektima i prometnoj infrastrukturi.

Donatorska konferencija

Naglasio je da se donatorska konferencija ne može održati bez podataka o procjeni štete. Postavlja se pitanje koliko će vremena trebati komisijama da urade svoj dio posla i proslijede izvještaje entitetskim vladama.Prema odluci Vlade RS-a, organi lokalnih samouprava dužni su imenovati komisije koje će utvrditi štetu nastalu od elementarne nepogode.Milorad Kutlešić, povjerenik Vlade RS-a za Bosanski Šamac, jučer nam je kazao da su komisije za procjenu štete u ovoj općini u fazi formiranja i da će tek u narednim danima početi sa radom. Grube procjene govore da se radi o stopostotnoj šteti, a sanacija će trajati godinama.Vlada FBiH uputila je naredbu Federalnoj upravi Civilne zaštite da uredbom o metodologiji procjene štete obavijesti predstavnike lokalnih zajednica da sa općinskim komisijama izađu na teren i da nakon što utvrde stanje, informaciju upute nadležnima u federalnoj Vladi.

Načelnik Maglaja Mehmed Mustabašić potvrdio nam je da i u ovoj općini još nije formirana komisija za procjenu štete, ali da se na tome radi punom parom.Mustabašić kaže da će, prema grubim procjenama, za sanaciju štete trebati najmanje 100.000.000 KM, što za privatne kuće, što za uništene poslovne objekte.- U Maglaju je gotovo 2.000 stanova i kuća uništeno, 438 je ugroženih objekata koji se nalaze na klizištu. Nećete naći nijednu prodavnicu u gradu koja radi, sve su uništene, rekao je Mustabašić.Trebaće najmanje deset komisija za procjenu štete koje će svakodnevno raditi na terenu, mišljenja je načelnik Maglaja. Dodaje da je procjena štete dugotrajan proces i da je pomoć neophodna sa svih strana.

25 kolektivnih centara

I u Zeničko-dobojskom kantonu radi se na procjeni štete. U tom kantonu registrovano je više od 2.000 klizišta koja ugrožavaju stambene objekte.- Prema preliminarnoj procjeni, za saniranje će trebati 500.000.000 KM. Uništeno je mnogo komunalne infrastrukture: puteva, vodovoda i kanalizacija i privrednih subjekata, rekao je premijer ZDK-a Munib Husejnagić.Komisije su na terenu, tako da još nema izvještaja.Kako je pojasnio direktor za finansije distrikta Brčko Mato Lučić, Vlada distrikta odredila je tim koji će raditi na procjeni nastale štete. On će proći dvodnevnu obuku, a do 16. juna moraće provesti postupak procjene štete.Prema neslužbenim podacima Ministarstva sigurnosti BiH, potpuno je poplavljeno 18.600 kućanstava. Izvan svojih domova je više od 40.000 stanovnika, od kojih je polovica smještena u 25 kolektivnih centara i četiri kasarne.Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić rekao je kako su najgore prošli oni kojima su kuće uništene u klizištima. Pretpostavlja se da se 7.500 porodica ne može vratiti u svoje domove.(Kliker.info-Oslobođenje)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku