hamburger-icon

Kliker.info

Komentar “Dnevnog avaza”: Logoraši u okovima nemarne države

Komentar “Dnevnog avaza”: Logoraši u okovima nemarne države

20 Novembra
07:00 2006

Piše: Faruk VELE (faruk.vele@gmail.com)

Krik mučenika iz logora Manjača na obilježavanju 14. godišnjice zatvaranja ovog zloglasnog mučilišta kako "nemaju nikakav status" još je jedan od nizu udaraca na obraz ove države i odlazeće vlasti koja je valjda predstavljala.
Mada su se u predizbornoj kampanji prije četiri godine mnogi busali kako će riješiti i status hiljada logoraša, ovi napaćeni ljudi i danas su, na odlasku izabrane vlasti, posve zaboravljeni, bez ikakvih prava, nisu obeštećeni, a država u svakom pogledu diskriminira njih i članove njihovih porodica.
Štaviše, država kojoj su vjerovali ismijava ih. Mnogi njihovi mučitelji se godinama slobodno kreću, često i u njihovoj neposrednoj blizini, neki su se u bijegu od pravde bezbrižno sklonili u susjedstvo, a osuđenima "časni sudovi" redovito smanjuju kazne ili ih čak puštaju na slobodu… Pravda se, na sramotu svih, čini toliko izigranom da priča o njoj postaje smiješna.
Pitanje je, zapravo, da li je nečiji interes da se status desetina hiljada logoraša u BiH nikada ne riješi i da li neko smišljeno godinama gura pod tepih pitanje statusa logoraša. Da li se time žele u zaborav baciti ili makar zataškati nesporne istine da su Omarska, Keraterm, Manjača, Dretelja, Heliodrom i drugi zloglasni logori širom zemlje bili instrumenti za masovne zločine i etnička čišćenja?
Ako jeste, ako u svemu ovome ima makar dio istine, onda se i država stavila na stranu inih dželata i zločinaca koji sada žele sakriti istinu o logorima i onome što su u njima radili.
Jer, priznavanjem statusa logorašima ova država bi potvrdila istinu o postojanju logora, zločina u njima, ali i preuzela na sebe odgovornost da goni i kazni baš sve zločince.
Kao što je to učinila Njemačka, godinama isplaćujući obeštećenje žrtvama nacističkih koncentracionih logora, i ova država i svi u njoj konačno moraju iskazati spremnost da otvoreno progovore i riješe sva pitanja naše mračne prošlosti, pa i ovo o logorima.
Samo priznanjem da su logori i zatočenici u njima postojali i da su tamo učinjeni mnogi zločini ova država može napokon stvoriti uslove za suživot i svoj razvoj. U protivnom, vrata zla zauvijek će ostati otvorena!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Jedan komentar

  1. Lina
    Lina 14 Decembra, 13:37

    Slam dunkin like Shaquille O'Neal, if he wrote invaomrtife articles.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku