hamburger-icon

Kliker.info

Komentar “Avaza”: Pad Lagumdžijine medijske bastilje

Komentar “Avaza”: Pad Lagumdžijine medijske bastilje

18 Januara
22:18 2007

Piše: Husein Orahovac

Upravni odbor državne televizije svojim posljednjim imenovanjima i smjenama u vrhu Javnoga servisa daje nadu građanima BiH da će u doglednoj budućnosti moći gledati program od čije se političke obojenosti neće dizati kosa na glavi.
Godinama su već građani prinuđeni svoj novac davati za razvoj televizije, u kojoj je Lagumdžijina propala politika imala apsolutnu podršku. Po nekakvom nepisanom pravilu, što je Lagumdžijin SDP imao manje glasova birača, to je njemu podrška javnih emitera sa sjedištem u Sarajevu bivala jača.
Odgovornost prema javnosti u tim medijskim kućama shvatana je kao slijepo služenje jednoj, i to najvećem dijelu birača – dakle, potencijalnih gledatelja – neprihvatljivoj političkoj opciji. Iritantno. Kao poslovni potez potpuno nelogično, a sa zanatskog aspekta promatrano, do kraja neprofesionalno.
Jer, politička opcija koja je – voljom građana – postala tradicionalna gubitnička, imala je posve otvorenu mogućnost plasirati svoja stajališta "o svemu i svačemu", a da se pri tome gotovo u pravilu nije čula druga strana.
Sve je gledano kroz Lagumdžijine naočale. Vrlo rijetko davan je prostor potezima aktualnih vlasti koji su, realno, državu BiH primicali euroatlantskim asocijacijama ili, pak, uspješnim ljudima koji su svojim radom poboljšali poslovni imidž naše zemlje.
Upravo zbog toga, ili najviše i najprije zbog toga, državna se televizija u dijelu zemlje gdje Hrvati čine većinu skoro pa i ne gleda. Došlo je i do sukoba sa Islamskom zajednicom jer nije htjela emitirati prigodni ramazanski program, pa su nepotrebno producirani sukobi sa političarima koji imaju ogromno povjerenje srpskog dijela biračkog tijela u BiH. Riječju, ignoriralo se sve što nije na fonu Lagumdžijinog poimanja politike i njegovih osobnih interesa. A kad se tako radi u medijskoj kući, onda najmanje na šta ona ima pravo jeste sebe nazivati javnim servisom.
Stoga, bude li se pokazalo da su urađena imenovanja i smjene u vrhu državne televizije početak pada Lagumdžijine medijske bastilje i približavanje principima na kojima funkcioniraju javni servisi, onda građani BiH imaju razloga biti zadovoljni.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku