hamburger-icon

Kliker.info

Ko oživljava duh “Herceg-Bosne” – Sefer Halilović: Hrvati i dalje vode politiku razbijanja BiH

Ko oživljava duh “Herceg-Bosne” – Sefer Halilović: Hrvati i dalje vode politiku razbijanja BiH

31 Augusta
09:00 2008

Predstavnici vodećih bošnjačkih stranaka jučer su oštro reagovali na čestitku HDZ 1990 povodom   15-te godišnjice od utemeljenja tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne upućenu osnivačima te paradržave, te pripadnicima Hrvatskog vijeæa obrane (HVO). U HDZ 1990 tvrde da «Herceg-Bosna» nije bila separatistička tvorevina kako to neki èesto istièu, već «povijesna nužnost» i legitiman oblik organiziranja hrvatskog naroda, poštujući ista  prava druga dva naroda i državu BiH. – Očito se sada pokušava prikazati da tzv. «Herceg-Bosna» nije bila usmjerena protiv BiH. Nažalost, ona jeste bila usmjerena protiv naše države. Ta ista «Herceg-Bosna» je očistila nehrvate sa svoje teritorije i prouzrokovala rat sa Bošnjacima.  Ta avantura  dovela je do tog da danas u BiH fali pola Hrvata. A nanijeli svu velike patnje drugim narodima, Bošnjacima najviše. Ubistva, silovanja, konc-logori,  sve je to dio tog projekta – kazao je za «Dnevni avaz» potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović. On kaže da  ovakvim istupima lider HDZ 1990 Božo Ljubić ohrabruje Hrvate da srljaju  u nove slične projekte na koje gledaju s nostalgijom.– Vjerujem da će sada biti pametniji. Neka pogledaju šta su uradili drugim narodima i šta su uradili sebi, pa se neæe više upuštati u takve avanture, u para-republike, samouprave, entitete – istakao je Izetbegovć.Također, potpredsjendik Stranke za BiH Beriz Belkić jasno podcertava da je sve što je bilo van okvira međunarodno priznate Republike BiH bilo nelegitimno i nelegalno, ma kako to danas neki doživljavali.– Sasvim je jasno da su to bili dijelovi države koji su se odmetnuli – rekao je Belkić.Po mišljenju lidera BPS-a, penzionisanog generala Armije BiH  Sefera Halilovića to šta je bila «Herceg-Bosna» može se najbolje vidjeti na suðenju njenim čelnicima Jadranku Prliæu i ostalima u Hagu.

– Takozvana Herceg-Bosna je bila velikohrvatski projekt etničkog čišćenja i genocida na zamišljenoj teritoriji kojeg je trebalo etnièki očistiti od nehrvatskog naroda i priključiti Hrvatskoj. Sve je to praćeno zločinima, silovanjima, logorima i ubijanjima. Svaka reanimacija «HB» kao paradržave i čestitke povodom njene godišnjice jeste stavljanje doznanja da te snage nisu poražene i da su one samo promijenile svoj oblik djelovanja – istakao je Haliloviæ. On prepoznaje vezu između reaktiviranja «Herceg-Bosne» i sve glasnijeg zahtjeva za hrvatski entitet u BiH.

– To je nastavak prièe koja je poèela 90-te godine preko tzv. «Herceg-Bosne», zahtjeva za hrvatski entitet itd. Oni pokazuju da vode principjelnu politiku razbijanja BiH. Zaboravljaju da su patriotske snage uvijek bile jake. Kada su izdržale 93, 94, i 95. godinu, da ćemo mnogo lakše sa njima na kraj izaći ove 2008. godine – rekao je Halilović.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku