hamburger-icon

Kliker.info

Kebo zamolio decertificirane policajce da prekinu štrajk

Kebo zamolio decertificirane policajce da prekinu štrajk

20 Juna
21:15 2008

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo posjetio je danas decertificirane policajce koji deveti dan štrajkuju glađu ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Kebo im je kazao da podržava njihove zahtjeve i da će se do kraja svog mandata i svojih ovlasti, zajedno s njima, boriti da se njihova legitimna prava u skladu s Ustavom i zakonima ove države i predsjedničkom izjavom Vijeća sigurnosti UN-a ispoštuju na način koji će osigurati da se ova agonija koja traje već pet-šest godina riješi.

Informirao ih je da je prije sastanka s njima posjetio ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH i direkotra Federalne uprave policije.

„Dogovorili smo se da uskoro održimo sastanak svih ministara i komesara iz Federacije na kome ćemo ih ohrabriti da u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, a u skladu sa svojim ovlaštenjima, urade ono što dozvoljava predsjednička izjava u svom originalnom tekstu“, kazao je Kebo.

Također, dodao je on, zakon o zaštitarskim organizacijama će 24. juna biti na sjednici Predstavničkog doma, znači i on ulazi u proceduru.

„Ministar unutrašnjih poslova FBiH je poslao prijedlog zakona u proceduru na usvajanje Predstavničkom i Domu naroda, koji će omogućiti one izmjene koje dozvoljava predsjednička izjava predsjednika Vijeća sigurnosti o mogućnostima zapošljavanja po procedurama koje su vama poznate“, kazao je Kebo.

Prema njegovim riječima, pripremljen je jedan prijedlog o čijoj sudbini ne može govoriti jer on mora proći proceduru, a tiče se iznalaženja mogućnosti penzionisanja jednog dijela pripadnika ove grupe decertificiranih policajaca, ukoliko Vlada usvoji predloženu uredbu sa zakonskom snagom koja bi dozvolila mogućnost za četrdesetak pripadnika ove gupacije rješavanje problema.

„Ali o tome moramo poštovati procedure koje stoje na raspolaganju i ne mogu unaprijed govoriti, ali sam dobio podršku da se to riješi na ovaj način“, kazao je Kebo.

Dodao je da je Zavod za zapošljavanje dobio nalog  da u skladu sa svojim ovlastima pokuša pomoći onim ljudima koji se budu opredijelili za biznis ili neke druge aktivnosti da riješe ovo pitanje.

„O mom dolasku ovdje sam obavijestio i prvog zamjenika visokog predstavnika Raffi Gregoriana koji je jučer razgovarao s visokim predstavnikom. Rekli su mi da u principu nemaju ništa protiv donošenja odluke, odnosno uredbe sa zakonskom snagom o penzionisanju ukoliko ona nije u koliziji  s predsjedničkom izjavom. Tekst koji sam  vidio i koji treba da se pripremi, a danas sam jedan ‘urnek’ predao i ministru Aliću ući će u proceduru razmatranja i donošenje kroz institucije sistema“, kazao je Kebo.

Informirao je štrajkače da je razgovarao i s ministrom sigurnosti BiH jer se radi i o 20 pripadnika granične policije koji su obuhvaćeni ovim.

„To je ono što sam mogao da uradim kao čovjek koji sam vezan za vašu sudbinu iz moralnih i dugih razloga koji  su vama jasni“, kazao je Kebo.

On je ljudski, kao prijatelj, zamolio štrajkače da zbog svog zdravlja, svoje djece i budućnosti prekinu ovaj štrajk.

„Ovo je ljudska molba i duboko sam ubijeđen da ćete, poštujući ja vas, a vi mene, uraditi nešto što će u krajnjem voditi tome da se živi borimo za prava. Mislim da će se dio toga riješiti, a da naša djeca imaju očeve koji će biti u stanju da im otvore perspektivu. Zdravstveno stanje većine ljudi ovdje nije dobro. Poslušajte me, ja vas ljudski molim“, kazao je Kebo.

Predstavnik decertificiranih policajaca iz Federacije Kemal Kobilica je zahvalio Kebi jer je, kako je rekao, pokazao da je jedan od najvećih boraca za ljudska prava u ovoj državi.

„Mi smo vaše mišljenje uvažili, ali ipak s ovim ljudima ovdje, štrajkačima, imamo joše nekih nesporazuma. Do 16 sati riješit ćemo sve te nesporazume. Moj prijedlog i mog kolege Jove Šinika svim štrajkačima je da prekinemo jer prvo ja nisam zdrav, zdravlje sam izgubio ovdje.  Ali nisam onoliko koliko je 13 mojih kolega koji neće imati priliku više da budu ono što su bili“, kazao je Kobilica dodajući  da će do 16 sati donijeti konačnu odluku.

“Vama hvala i mislim da ćemo vaše savjete poslušati“, rekao je on.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku