hamburger-icon

Kliker.info

Katar, jedna od najsigurnijih zemalja svijeta: Raj za stanovnike i turiste

Katar, jedna od najsigurnijih zemalja svijeta: Raj za stanovnike i turiste

07 Juna
09:15 2024

Doha skyline, Qatar

Jedna od najznačajnijih karakteristika života u Kataru je njegova iznimna sigurnost, što ga čini jednim od najsigurnijih i najboljih mjesta za život u svijetu.

Prema Indeksu sigurnosti (Safety Index) koji je nedavno objavila Svjetska baza podataka (NUMBEO), ove godine Katar je rangiran kao druga najsigurnija zemlja na svijetu, odmah iza Ujedinjenih Arapskih Emirata. Inače, ova zemlja je godinama u vrhu liste najsigurnijih zemalja svijeta.

Umirujući život u Kataru

Numbeov indeks sigurnosti uzima u obzir različite mjere, uključujući razinu kriminala, sigurnost „dok hodate sami“, učestalost ukradenih vozila, kao i krivičnih djela vezana za imovinu, piše The Peninsula, vodeći katarski list na engleskom jeziku.

Katar je postigao impresivno niske rezultate u stopama kriminaliteta, uključujući i sigurnost od provalničkih krađa, krađa automobila, fizičkih napada i krivičnih djela povezanih s drogom.

Dobio je visoku ocjenu za sigurnost i danju i noću, odražavajući sigurno okruženje koje stanovnicima, bez obzira na spol ili nacionalnost, omogućuje slobodno kretanje gradom, a djeci sigurnu igru u parkovima i na igralištima.

Doseljenici koji žive u Kataru podijelili su svoja iskustva za list „The Peninsula“, vodeći katarski medij na engleskom jeziku,  ističući sigurno ozračje u zemlji.

Jillian Malinao, Filipinka koja sama živi u Kataru, ukazala je na niske stope kriminala u ovoj zemlji, ali i kulturu međusobnog poštovanja.

„Život u Kataru je umirujući. Osjećam se sigurno hodajući kući kasno navečer ili kad sam sama kod kuće. Zajednica i vlasti pružaju iznimnu podršku, dodajući dodatni sloj sigurnosti“, istakla je.

Egipćanin Ehab Ewis, koji više od deceniju vozi u Kataru, ističe svoja pozitivna iskustva u vezi sa sigurnošću vozila.

„Parkirao sam automobil na raznim mjestima u gradu, ponekad i na nekoliko dana. Nikada nisam iskusio bilo kakve probleme poput krađe ili vandalizma“, naveo je.

Briga za djecu i porodicu

Južnoafrička porodica na radu u Dohi izrazila je zadovoljstvo sigurnošću svoje djece prilikom igre u javnim parkovima.

„Naša se djeca igraju vani i posjećuju redovno parkove bez ikakve brige. Parkovi su dobro održavani i nadzirani, što nam omogućuje da se osjećamo ugodno, puštajući svoju djecu da se slobodno igraju”, kaže za katarski list, Janine Madlanga iz Južnoafričke Republike, majka dvoje djece.

Mladenci, Ahmed i Kholod, ispričali su kako sigurnost poboljšava njihov svakodnevni život:

„Kao neko ko radi vani, miran sam znajući da je moja supruga sigurna kod kuće ili dok je sama vani“, rekao je Ahmed.

„Opći osjećaj sigurnosti zajednice i proaktivan pristup lokalne policije stvaraju sigurno okruženje za nas oboje“, dodala je Kholod.

Samia Farfour, posjetiteljica Katara, komentirala je atmosferu na javnim mjestima:

„Bilo je izvanredno vidjeti mlade ljude, pa čak i porodice, koji se bezbrižno kreću do kasnih sati. Kad je moj sin bio na poslu, često sam šetala ili sama posjećivala obližnje parkove i trgovine. Osjećala sam se vrlo sigurno“, kazala je Farfour.

Rast turističkih posjeta

Svakako, ovakva razina sigurnosti u zemlji pozitivno utječe na turizam i ekonomiju inače.

Qatar Tourism, vladino tijelo za turizam, potvrdio je da je zaljevsku zemlju u 2023. posjetilo više od četiri miliona turista, čime je ostvaren novi rekord u ovoj oblasti.

Taj trend se nastavlja i u 2024. Potvrđuju to izvještaji iz prvog kvartala ove godine, koji ukazuju na povećanje broja dolazaka za 40 posto u usporedbi s prvim kvartalom 2023. Tako je broj posjetitelja već dosegnuo 1,6 miliona u 2024. Samo u aprilu 2024. Nacionalno vijeće za planiranje zabilježilo je približno 382.000 posjeta, što predstavlja godišnji porast od 17,9 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine.

Studija SCISPACE-a dodatno naglašava da sigurnost i zdravlje na radu pozitivno utječu na produktivnost zaposlenika, što naglašava širi utjecaj sigurnog okruženja u Kataru.

Uz planove o jačanju turizma i ekonomije uopće, sigurnost ostaje kamen temeljac strategije Katara za poboljšanje životnog standarda i ekonomske uspješnosti.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku