hamburger-icon

Kliker.info

Kandidat za ministra unutrašnjih poslova FBiH Fadil Jaganjac nije dobio prolaznu ocjenu OHR-a

Kandidat za ministra unutrašnjih poslova FBiH Fadil Jaganjac nije dobio prolaznu ocjenu OHR-a

24 Marta
11:38 2007

Imenovanje je poništeno jer je provedeno uprkos upozorenju OHR-a da se to ne radi dok se ne završi provjera pet ministarskih kandidata.OHR je završio provjeru pet kandidata za ministre i jedan od njih nije dobio zeleno svjetlo, rekao je visoki predstavnik za BiH Kristijan Švarc-Šiling juče novinarima u Sarajevu nakon saopštavanja svoje odluke o poništenju imenovanja  federlane vlade."Imajući u vidu pet mjeseci odugovlačenja sa formiranjem Vlade FBiH i ishitrenu odluka o imenovanju mislim da se radi o namjernom pokušaju da se zaobiđe proces provjere i izmanipulira OHR, koji mora obaviti provjere kao i u slučaju Vlade RS i svih kantonalnih vlada", istakao je Švarc-Šiling.Rekao je da Vlada FBiH u tehničkom mandatu na čelu s premijerom Ahmetom Hadžipašićem nastavlja da djeluje dok se ne završi provjera novih kandidata, za šta je potrebno deset dana nakon dostavljanja imena.Švarc-Šiling nije htio govoriti o imenu nepodobnog kandidata rekavši da "proces provjere nije javan".Javnosti su se juče zajedno obratili i Ahmet Hadžipašić kao još aktuelni premijer FBiH i Nedžad Branković, koji je prekjuče u parlamentu bio imenovan za premijera, a sada je kandidat za predsjednika Vlade FBiH.Obojica su kazala da su u narednih deset dana planirali provesti proces primopredaje pozicija u Vladi FBiH i da će, bez obzira na jučerašnju odluku OHR-a, nastaviti taj proces."Vlada je mogla biti formirana u novembru, pa nam OHR ne bi bio problem i imao bi dovoljno vremena za provjere. Novi ministri neće dolaziti na posao i neće primati platu", rekao je Hadžipašić.Branković, pak, smatra da su čelnici FBiH kod imenovanja Vlade "postupili dobro jer su imali u vidu kratko vrijeme koje je ostalo do krajnjeg roka za usvajanje budžeta".Predsjednik FBiH Borjana Krišto smatra da će konačan stav nakon odluke OHR-a zauzeti parlament FBiH na vanrednoj sjednici, a da OHR mora objasniti na koji način stari saziv Vlade može nastaviti rad."Vlada radi sukladno Ustavu i zakonu i na taj način odgovara. Niko od ministara sada ne može preuzeti odgovornost jer ne može Vlada djelovati samo na osnovu ovlasti iz stava 2 odluke OHR-a", cijeni Krištova.Iz parlamenta FBiH najavljuju da bi već u ponedjeljak mogli održati vanrednu sjednicu.

Fadil Jaganjac: Srušen sam podvalama

Potpredsjednik FBiH Spomenka Mičić potvrdila je da Fadil Jaganjac, kandidat Stranke za BiH za ministra unutrašnjih poslova FBiH, nije dobio prolaznu ocjenu OHR-a."Iz OHR-a nisu objasnili na osnovu čega su donijeli ovakvu odluku i mislim da treba omogućiti da se čuje i druga strana", rekla je Mičićeva, koja dolazi iz Stranke za BiH kao i Jaganjac.Sam Jaganjac kaže da je razočaran u OHR jer je još prije nekoliko dana u "kafanskim krugovima" čuo da neće dobiti zeleno svjetlo."Nisam na listi haških optuženika, za mnom se ne traga, nisam krivično gonjen, protiv mene se ne vodi krivični postupak, nema podignutih optužnica i nikada nisam kažnjavan. Mislim da je OHR podlegao kriminogenim grupama koje djeluju po principom rekla-kazala i koje su podvalama rušili moje ime", kaže Jaganjac. Iz njegove stranke najavljuju da do ponedjeljka mogu dostaviti ime novog kandidata za ministra policije.

Vlada u tehničkom mandatu (ne) može usvojiti budžet

Visoki predstavnik Švarc-Šiling kaže da Vlada FBiH u tehničkom mandatu može usvojiti budžet za narednu godinu.Za OHR nije sporno što trenutna vlada Ahmeta Hadžipašića nije potpuna (više ministara izabrano u druge strukture vlasti) i što nema Ustavom propisanu nacionalnu strukturu (osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina)."Ustav određuje sastav Vlade kod imenovanja, a prema Zakonu o Vladi FBiH, Vlada donosi odluke većinom glasova prisutnih ministara, a može djelovati ako je na sjednici prisutno više od pola članova", kaže glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.Premijer Ahmet Hadžipašić tvrdi da Vlada FBiH ne može djelovati bez Ustavom propisane nacionalne strukture. Najavljuje upućivanje pisma OHR-u i kaže da je stari saziv Vlade i do sada radio na budžetu FBiH za 2007. godinu. Hadžipašić je podsjetio da je krajnji rok za usvajanje budžeta 15. aprila.(kliker.info/NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku