hamburger-icon

Kliker.info

Kancelarka Angela Merkel “ohrabrila” Izetbegovića i Čovića da odbace Dodika?

Kancelarka Angela Merkel “ohrabrila” Izetbegovića i Čovića da odbace Dodika?

31 Oktobra
14:51 2014

AngelaM8Neformalnom “radnom kavicom” Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u srijedu predvečer u Konjicu otpočeli su pregovori između čelnika pobjedničkih stranaka oko konstituiranja parlamentarnih većina.Izetbegović i Čović su dogovorili za sljedeći tjedan sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a BiH na kojem će se razmotriti te programske poveznice između tradicionalnih partnera i modeli raspodjele vlasti na svima razinama.

Koalicija pučana

Jučer, pak, u Mostaru su se susreli “najbolji prijatelji” Dragan Čović i Milorad Dodik sa svojim najbližim suradnicima. Vođa SNSD-a Milorad Dodik još uvijek očekuje puno od svoga najodanijega saveznika u potpori za ostanak SNSD-a u državnoj vlasti, što presudno podrazumijeva omekšavanje Bakira Izetbegovića da ipak za strateškoga partnera odabere Dodikov SNSD, a ne SDS Mladena Bosića i PDP svoga novoga kolege u državnome Predsjedništvu Mladena Ivanića. U tom kontekstu se možda i može tretirati kavica u Konjicu koju su relativno brzo ispili Izetbegović i Čović. Kako sada stvari stoje, teško da je Dragan Čović jučer u Mostaru mogao prenijeti ohrabrujuće poruke Miloradu Dodiku. Dapače, zadnja previranja upućuju da je vrlo izvjesno kako je plan lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da u novoj vlasti pokraj sebe pod svaku cijenu pokuša instalirati SNSD Milorada Dodika i SBB Fahrudina Radončiča i definitivno krahirao. Radončić je već shvatio svoju “nepoželjnu” poziciju pa je i sam javno “preduhitrio” obznanjivanje konačne odluke SDA-u poručio da je njegova koalicija s Bakirom Izetbegovićem apsolutno nemoguća.

Senzacionalno, međutim, zvuče informacije do kojih je preko izvora u vrhu SDA došao Dnevni list, a koje idu u prilog već prilično pouzdanim informacijama da SNSD Milorada Dodika neće biti dio državne parlamentarne većine pa dakle niti u Vijeću ministara BiH. Naime, naš dosta uvjerljivi izvor je potvrdio kako je ovih dana njemačka kancelarka Angela Merkel navodno u dva navrata telefonom nazvala lidera SDA Bakira Izetbegovića. U prvom je protokolarnom pozivu čestitala Izetbegoviću na izbornoj pobjedi i zaželjela mu uspješan mandat i dobru suradnju s drugom dvojicom članova Predsjedništva Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem te brzo formiranje novih vlasti na svim razinama. Ako je izvor Dnevnoga lista u pravu, a nema razloga sumnjati, onaj drugi poziv najmoćnije svjetske državnice je bio daleko zanimljiviji i intrigantniji.
Prema tvrdnjama visokoga dužnosnika SDA, kancelarka Merkel je navodno jako ohrabrila Bakira Izetbegovića da lakše prelomi kod donošenja teških odluka i toplo mu preporučila da ipak za budućega partnera u državnoj vlasti odabere Savez za promjene, odnosno SDS i PDP. Opravdavajuće utemeljenje za tu prijateljsku gestu i elegantno izbjegavanje osude za jednostrano miješanje u unutarnje političke procese u BiH, i Angela Merkel, ali i Bakir Izetbegović nalaze u sporazumu koji su u travnju ove godine u Sarajevu potpisale domaće stranke koje pripadaju obitelji europskih pučkih stranaka. To su dakle uz SDA i HDZ BiH upravo i SDS i PDP. Zanimljivo je kako naš izvor spekulira, ali nema čvrste dokaze, da je Angela Merkel razgovarala i s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i da je i njemu sugerirala sličnu koaliciju kao i Izetbegoviću.
Uz to je navodno Čovića podsjetila kako je i Martin Raguž, lider HDZ-a 1990., jedan od potpisnika deklaracije u Sarajevu.

Također, indikativno je da je nedavno Bakir Izetbegović otvoreno potvrdio da su neke zapadne zemlje, pri čemu je spomenuo Njemačku, živo zainteresirane da u budućem Vijeću ministara BiH ne bude SNSD Milorada Dodika nego stranke pučke orijentacije. U cijeloj priči se ne smije smetnuti da je novi član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić jedan od čelnika Saveza za promjene, odnosno lider PDP-a. Ivanić je ovih dana istupio dosta žestoko porukama da će on, kao izabrani najvišerangirani srpski dužnosnik koji je u RS-u dobio daleko najveći broj glasova, odrediti koja će opcija iz RS-a biti dio budućega Vijeća ministara. Još su gromoglasnija bila upozorenja, praktično na rubu prijetnji, Izetbegoviću i naročito osebujno Čoviću, da moraju uvažavati taj njegov izborni legitimitet i da ne bi bilo dobro da već na startu u Predsjedništvu BIH dođe do sukoba.“Ako Izetbegović i Čović ne uvaže moj legitimitet i otvore sukobe, onda će ih imati cijeli mandat. To nije dobro”, jasan je bio Ivanić. Sigurno je da će Bakir Izetbegović kod prelamanja i o tome voditi računa.

Komšić u vlasti

Dakle, kako se i najavljivalo, pregovaračke cikluse je otpočeo i SDA. Bakir Izetbegović je napokon ogolio svoj stav i na državnoj televiziji priznao da je najskloniji koaliciji na državnoj razini sa strankama iz obitelji europskih pučkih stranaka kojoj pripadaju SDS, PDP, HDZ i SDA.“Ne bi nam bilo mrsko da je došlo do pobjede bloka PDP/SDS u Republici Srpskoj. Vidjet ćemo imaju li oni snagu napraviti većinu u Skupštini, ali u svakom slučaju poštivat ćemo volju naroda i surađivati sa SNSD-om i pokušati utjecati da SNSD bude konstruktivniji. Bez potrebe su zaustavljali mnoge reforme i put BiH k NATO-u i time nanijeli štetu i nama i sebi, i Bosni i Hercegovini i entitetu Republika Srpska”, znakovito je poručio Izetbegović.Naglasio je da je prvi prioritet u bh. vanjskoj politici Bruxelles, ali da ne treba zanemarivati prijateljstvo s bilo kim tko može pomoći BiH. Izetbegović smatra da vlast na državnoj razini može biti formirana puno brže nego prošli put, za dva do tri mjeseca, kao i na razini Federacije BiH, ali da su male šanse da u Federaciji BiH dođe do suradnje sa Savezom za bolju budućnost-Fahrudin Radončić za kojeg tvrdi da sam svojim izjavama zatvara vrata suradnji.
Naveo je da u obzir dolazi samo Demokratska fronta – Željko Komšić, a da je SDP-u vrijeme “odmoriti se”.

Trgovačke vratolomije

Što se tiče formiranja vlasti u RS-u, tu je situacija iz dana u dan sve zamršenija. Istina, Milorad Dodik uvjerava svoje birače i javno mnijenje u tom entitetu kako je partnerstvo njegove stranke s DNS-om Marka Pavića i SP-om Petra Đokića svršena projekcija, ali oporba upozorava na činjenicu kako to nisu potvrdili još Pavić i Đokić. U tim relacijama se po svemu sudeći u zadnje vrijeme kreiraju neki dramatični poslovi. Naime, Dnevni list doznaje kako u DS-u Marka Pavića ne vladaju idilični odnosi. Navodno neki njegovi suradnici, izabrani zastupnici, koketiraju sa Savezom za promjene i ne žele novo partnerstvo sa SNSD-om. Također, koalicija Domovina sa svojih pet zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a itekako može pomrsiti račune SNSD-a. Naime, pregovarački tim koalicije Domovina je ovlašten svim silama pokušati dobro trgovati i za potporu u formiranju skupštinske većine u RS-u ucijeniti i SNSD i Savez za promjene, poglavito brojem ministarskih pozicija. Dostupne informacije govore da je Savez za promjene spreman više udovoljiti zahtjevima Domovine nego što to i može SNSD. Koliko je samo još opcija tu otvoreno, boli glava, i koliko će biti potrebno vještine ispregovarati sve dobitničke kombinacije.A inauguracija tročlanoga Predsjedništva BiH kao prve “darovnice” listopadskih izbora zakazana je tek za sredinu studenoga. Nakon toga tek slijede trgovačke vratolomije.

A. Mrkonjić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku