hamburger-icon

Kliker.info

Kamen temeljac za džamiju Ali-paše Rizvanbegovića na Buni

Kamen temeljac za džamiju Ali-paše Rizvanbegovića na Buni

31 Augusta
16:56 2007

U prisustvu više stotina mještana i vjernika sa područja Mostara i Hercegovine sinoć je na Buni kod Mostara položen kamen temeljac za obnovu džamije Ali-paše Rizvanbegovića, koju su  zločinačke jedinice HVO-a i HV-a porušile su tokom 1993. godine, kao i sve objekte uz nju. Kamen temeljac su zajedno položili reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, mostarski muftija Seid ef. Smajkić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, federalni ministar prostornog uređenja Salko Obhodžaš i  šejh Halil Brzina, piše "Dnevni avaz". 

 

Obraćajući se vjernicima na svečanosti povodom početka izgradnje džamije, reis Cerić je rekao kako u BiH «nema pobjednika i nema gubitnika».

 

– Pobjednik je onaj koji priznaje suživot, koji priznaje različitost  i koji prizna Božiji zavjet, koji je napisan  prije hiljadu godina –  da je Bosna zemlja i država u kojoj svi mogu da žive,  da vjeruju i da se  mole Bogu onako kako  ih mati naučila. Ako taj zavjet  ne gazimo, onda se neće  džamija rušiti, crkva rušiti i neće se sinagoga rušiti – kazao je reisu-l-ulema Cerić. On je istakao da su «oni koji su rušili džamije mislili da će to biti razlog da više ne bude muslimana u BiH».

 


– Odjednom kada su oni počeli rušit džamije, ovi  Bošnjaci širom Bosne, a posebno  vi u Hercegovini, počeli ste da mislite da je to važno i počeli da obnavljate džamije.  I da nije bilo tih rušenja, ja ne vjerujem da bi bilo sada toliko džamija u Hercegovini. Zato hoću da kažem onima koji ruše džamije: «Nemojte rušiti, džaba je, mi napravimo bolju, a ti nisi htio to,  htio si da nas nema ovdje» – rekao je reis Cerić. Naša zemlja, dodao je Cerić,  puna znakova i simbola, jer «nije malo 1000 i više godina života jedne zemlje kakva je Bosna».-  Za taj mileniji dolazili su razni ljudi i ostavljali razne poruke. Iz svih tih poruka mi moramo uzeti nešto za sebe što ćemo koristiti za danas i za sutra – rekao je Cerić. Po njemu, nema manjeg prostora u kojem ima toliko različitosti kao što je BiH i zato je «svi žele i bore se za nju». Cerić je apelirao da se u Hercegovini ukine  aparheid i segregacija,  da djeca svih naroda zajedno idu u istu školu, a da se njihovi učitelji druže. 

 

– Bošnjaci i Hrvati su uvijek živjeli zajedno.  Nemojte se  razdvajati. Mi smo svi Božija stvorenja. Naše muke su zajedničke muke. Zato pružite ruke jedni drugima. Pokušajte oprostiti što možete oprostiti – naglasio je reis Cerić. Apelirao je i da se FK «Velež» vrati na stadion pod Bijeli Brijeg, izrazivši želju da se «djeca zajedno druže i igraju». 

 

 

Faruk Vele (Dnevni avaz)

 

 

Monumentalni islamski objekt u Mostaru

 

 

Mostarski muftija Seid ef. Smajkić rekao je da džamija Ali-paše Rizvanbegovića potvrđuje kontinuitet postojanja islama i Bošnjaka na ovim prostorima. Rekao je i da će džamija biti obnovljena za godinu dana i da će se u njoj dočekati naredni ramazan. Muftija Smajkić je govorio o potrebi izgradnje monomentalnog  islamskog objekta, nove, centralne džamije u Mostaru za, kako je rekao, «novo vrijeme». Istakao je nadu da «ova generacija to može učiniti» i da se sve može završiti bez tenzija u Mostaru. Federalni ministar Salko Obhodžaš rekao je da džamije i crkve ne bi trebale ljude udaljavati. Predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac informirao je prisutne da je od 50 porušenih obnovljeno 43 džamije, te sagrađeno još 12 novih.

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku