hamburger-icon

Kliker.info

Jurišić: Vice Vukojević je nalogodavac ubistva Blaža Kraljevića!

Jurišić: Vice Vukojević je nalogodavac ubistva Blaža Kraljevića!

26 Augusta
16:28 2006

Zvonko Jurišić, lider HSP-a Đapić – dr. Jurišić  ustvrdio je u petak je za sarajevski «Dnevni avaz»  da je nalog misterioznog  ubistva komandanta HOS-a, generala Armije BiH Blaža Kraljevića i osam njegovih suboraca u Kruševu kod Mostara  stigao iz Hrvatske!

Jurišić koji je nakon  14 godina aktuelizirao ovaj nikad riješeni slučaj otkrio je  i ime nalogodavca ovog zločina.

– Aktuelni sudija Ustavnog suda Hrvatske Vice Vukojević je nalogodavac ubistva Blaža Kraljevića i njegovih suboraca! Vice Vukojević je, također, i dva dana i nakon ubistva bio na sastancima između HVO-a i HOS-a i prijetio da će pobiti sve HOS-ovce ukoliko ne pristupe HVO-u – kaže Jurišić.

Jurišić tvrdi da je direktni izvršilac ubistva Kraljevića je general Ivan Andabak, zamjenik Kažnjeničke bojne HVO-a i njegovi ljudi. On smatra da se radilo o političkom atentatu radi pripreme sukoba s Armijom BiH i podjele Bosne.

Međutim, uprkos Jurišićevim tvrdnjama, istražni i pravosudni organi u BiH nemaju nikakvih naznaka da bi se u slučaju ubistva Blaža Kraljevića i njegovih suboraca uskoro mogla otvoriti ozbiljna istraga koja  bi rezultirala optužnicom! U Tužilaštvu HNK, «Avaz» je saznao da oni posjeduju spis o slučaju slučaj ubistva Blaža Kraljevića, ali da se on nalazi zajedno u «kontigentu neriješenih slučajeva».

Penzionisani glavni mostarski tužilac Mirsad Resulović  izjavio je za «Dnevni avaz» da, uprkos njegovom zahtjevu, od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova F BiH nikada nije dobio nijedan validan dokaz koji bi  pomogao otkrivanju  nalogodavaca i izvršioca ubistva. 

Resulović je, kako kaže, u vrijeme svog mandata izdao nalog F MUP-u da započne sa prikupljanjem dokaza kako bi se utvrdio osnov za početak istrage o ovom misterioznom zločinu.

– Zatražio sam zapisnik sa uviđaja, nalaze obdukcije ubijeni i niz drugih dokaza na osnovu kojih bi dao nalog za otvaranje zvanične istrage o tom slučaju.  Međutim, od F MUP-a sam dobio sasvim malo, gotovo ništa od dokaznog materijala što bi omogućilo adekvatnu istragu i procesuiranje odgovornih – kazao je Resulović.

On je za otkrio kako je iz Vojnog tužilaštva HVO-a misteriozno nestao kompletan spis o slučaju ubistva Blaža Kraljevića, što je bila jedna od glavnih prepreka uspješnom procesuiranju ovog slučaja!

– Mladen Jurišić, sadašnji predsjednik Kantonalnog suda Mostar, me je izvijestio da je tokom jednog vikenda iz Vojnog tužilaštva  nestao tj. ukraden je kompletan spis u kojem se nalazio zapisnik sa uviđaja i dokazi važni za slučaj – rekao je Resulović, koji krađu spisa smatra smišljenom i veoma indikativnim.

Resulović kaže da je tokom predistražnih radnji tek respolagao s krivičnom prijavom čelnika HSP-a 1861 Dobroslava Parage još iz 1992. godine, koji je za  Kraljevićevo ubistvo optužio Brunu Stojića, tadašnjeg predstojnika ureda za obranu Herceg-Bosne, Valentina Ćorića, zapovjednika Vojne policije HVO-a i Mladena Naletilića Tutu, zapovjednika Kažnjeničke bojne iz Širokog Brijega, koja je i otvorila vatru na Kraljevića i njegove ljude.

 Kliker.info/Dnevni avaz

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku