hamburger-icon

Kliker.info

Juniori : Ko je bogatiji – Tuđman, Milošević ili Izetbegović?

Juniori : Ko je bogatiji – Tuđman, Milošević ili Izetbegović?

28 Oktobra
02:31 2008

Kako se primiče godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma, tako se i sve više priča o trojici nekadašnjih lidera Hrvatske, BiH i Srbije – Franji Tuđmanu, Aliji Izetbegoviću i Slobodanu Miloševiću. Nijedan od njih trojice više nije živ, a pažnju javnosti sve više privlače njihova djeca. Zanimljivo je da su sve trojica imali po jednog sina – Tuđman Miroslava, Izetbegović Bakira, a Milošević Marka i poznato je da se od njih nisu odvajali i da su im oni bili glavni oslonac i savjetnici. Gdje su danas sinovi bivših lidera  tri susjedne države? Iza ovog pitanja u javnosti stoji i potpitanje – ko je od njih trojice bogatiji? 

Milošević 

Marko Milošević, sin Slobodana Miloševića, živi u Moskvi gdje je pobjegao nakon što je u Srbiji optužen za nekoliko krivičnih djela i brojne finansijske malverzacije. U Rusiju je otišao s majkom Mirom Marković, a njegova sestra Marija napustila je Srbiju i preselila u Crnu Goru. Marko Milošević se danas u Moskvi bavi privatnim biznisom i nije mu bio problem da uđe u posao s obzirom na novac na stranim računima s kojim je raspolagao. Osim toga, u Moskvi je i njegov stric Bora koji je svojevremeno bio ambasador Srbije i nije se vratio u Beograd, a u Rusiji je stekao jake veze u privrednom i političkom životu. Sigurno je da je i to pomoglo Marku Miloševiću da odmah krene u veliki biznis. Njegova supruga Milica i kćerka su ostali u Beogradu, ali su u stalnoj vezi. Za njim je i dalje na snazi potjernica MUP-a Srbije, ali to ništa ne znači s obzirom da je zvanična Moskva njemu i njegovoj majci Mirjani odobrila povratak tako da su, pojednostavljeno kazano, pod zaštitom države. Marko Milošević je u Srbiji, u vrijeme vladavine svog oca, imao nekoliko diskoteka od kojih je najpoznatija „Madona“ u Požarevcu, zatim lanac pekara, a bavio se i krijumčarenjem cigareta i nafte. Stekao je ogromno bogatstvo koje se mjeri stotinama miliona eura. 

Tuđman 

Miroslav Tuđman, sin Franje Tuđmana, ostao je nakon smrti oca da živi u Zagrebu. Jedno vrijeme bio je i zvanično uključen u politiku i nedavno ga je tvrdo krilo HDZ-a predlagalo za kandidata na budućim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj. Međutim, tu kandidaturu jednom rečenicom osujetio je Ivo Sanader, predsjednik HDZ-a koji je kazao da toj stranci ne trebaju gubitnici. U vrijeme vladavine svog oca, Miroslav je bio šef obavještajne službe Hrvatske, a kasnije, nakon smrti Franje Tuđmana, pokrenuo je i svoj privatni časopis koji se bavi temama iz oblasti obavještajnog rada. Izvori našeg lista kažu da je i danas dosta uticajan u nekim dijelovima Hrvatske i dijelu HDZ-a, bez obzira što zvanično nema nikakvu funkciju. Za vrijeme dok je Franjo Tuđman bio predsjednik Hrvatske, prema  upućenim izvorima, Miroslav Tuđman se  dobro obogatio i raspolaže ogromnim novcem i brojnim nekretninama ne samo u Hrvatskoj nego i inozemstvu. Naravno, on o tome ne priča niti otkriva razmjere svog bogatstva. 

Izetbegović 

Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića, bio je glavni savjetnik svog oca i obavezni saputnik na svim putovanjima po svijetu. On se smatra i najupućenijim u sve što je radio njegov otac, posebno ono što je bilo i ostalo van domašaja javnosti, a radi se o privatnim vezama s nekim moćnim i bogatim ljudima, prije svega, u islamskim zemljama. Danas je Bakir Izetbegović potpredsjednik SDA i poslanik u parlamentu BiH, a priča se da je jedan od zahtjeva njegovog oca bio upravo da vode računa da  Bakir bude u vrhu stranke, s mogućnošću da je preuzme, i na visokoj državnoj funkciji. Prema zvaničnom imovinskom kartonu, Bakir Izetbegović nema nikakve posebne pokretne i nepokretne imovine što upućuje na zaključak da mu otac nije gotovo ništa ostavio. Međutim, oni koji bolje znaju Izetbegovića kažu da ni on ni njegovi unuci ne treba da brinu egzistencijalne brige – ima dovoljno da sve podmiri, ali svoje ogromno bogatstvo vješto krije od javnosti. U Sarajevu se priča da je Izetbegović jedan od najbogatijih ljudi i lider  finansijski izuzetnog vaninstitucionalnog centra moći što podrazumijeva da kontroliše i neke legalne i neke nelegalne političke i novčane tokove(Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku