hamburger-icon

Kliker.info

Julian Assange : Amerikanci planirali rušenje sirijske vlade još 2006. godine !

Julian Assange : Amerikanci planirali rušenje sirijske vlade još 2006. godine !

10 Septembra
06:02 2015

Oasange4snivač WikiLeaksa Julian Assange u svojoj novoj knjizi “Fajlovi WikiLeaksa” navodi da su SAD planirale svrgnuti vladu Sirije mnogo prije početka pobune 2011. godine.U intervjuu za Russia Today Assange je predstavio poglavlje o Siriji, koje se bavi događajima iz 2006. godine i telegramom koji je poslao američki ambasador u Damasku William Roebuck, a odnosi se na plan za svrgavanje režima predsednika Bašara al Assada u Siriji.

“Plan je bio da se koristi veliki broj različitih faktora za stvaranje paranoje unutar sirijske vlade, putem pretjerivanja i straha od državnog udara”, kaže Assange.

Assange je dodao da je naozbiljniji dio plana bio da se potaknu tenzije između šiita i sunita. Konkretno, to je značilo da se šire lažne glasine da Iran pokušava preobratiti sunite, kao i da se radi sa Saudijskom Arabijom i Egiptom kako bi se stvorila perceprcija koja će otežati utjecaj Irana, kao i utjecaj sirijske vlade na stanovništvo. Assange je naglasio da je telegram američkog ambasadora Roebucka zabrinjavajući i da se takvi telegrami često moraju čitati između redova.

“Da bi shvatili što se događa u Siriji, moramo sagledati regionalne saveze. Dio problema u Siriji je što ima veliki broj američkih saveznika koji je okružuju, prvenstveno Saudijsku Arabiju i Katar, koji uzimaju novac i oružje, a Turska je, također, ozbiljan igrač”, kaže osnivač WikiLeaksa.

Prema njegovim riječima, svatko od njih ima svoje hegemonističke ambicije u regiji. Kako dodaje, nema sumnje da je u toj grupi i Izrael, i ako bi se Sirija destabilizirala, on bi bio u poziciji da zauvijek zadrži Golansku visoravan i čak da pridoda još teritorija.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku