hamburger-icon

Kliker.info

Josip Jović je kriv, kazna 20.000 Eura

Josip Jović je kriv, kazna 20.000 Eura

31 Augusta
00:23 2006

Haški sud u srijedu je proglasio krivim splitskog novinara Josipa Jovića za ometanje pravde i kršenje naloga Haškog suda i naredio mu da plati kaznu od 20.000 eura u roku od 30 dana. Raspravno vijeće zaključilo je da je optuženi bio svjestan da krši naloge Haškog suda, poručio je predsjednik prvostepenog vijeća Patrick Lipton Robinson, ističući da je sucima to bilo presudno da ga proglasi krivim, javila je Hina.
Bivši glavni urednik "Slobodne Dalmacije" Josip Jović optužen je za ometanje pravde i kršenje naloga Haškog suda, zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića prije šest godina te zbog toga što je nastavio objavljivati izvatke iz transkripta svjedočenja koje je svjedok iznio na zatvorenoj sjednici, nakon što mu je Međunarodni sud naložio da prestane.
Sudac Robinson kazao je i da je Jović time što se, nakon zabrane daljnjeg objavljivanja transkipata, čak i hvalio da nastavlja objavljivati tajne transkripte iskazao "krajnji prezir" prema nalogu Haškog suda. Kao olakotnu okolnost vijeće je uzelo javno očitovanje Mesića koji je priznao da je bio svjedok u Haagu čime je implicirano da mu zaštita nije potrebna.
Pravila Haškog suda za nepoštivanje suda propisuju kaznu do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura. Jović nije bio prisutan izricanju presude jer je iskoristio pravo koje mu je dalo Sudsko vijeće da se, ukoliko to želi, pismeno odrekne prava da bude prisutan u sudnici.
U julu ove godine, u završnim riječima, optužba je zatražila da se Jović proglasi krivim zbog objave iskaza zaštićenog svjedoka, dok je odbrana pozvala suce da "ne udovolje optužnici, jer bi time zabranili svim novinarima na svijetu da informiraju javnost".
Hrvatski predsjednik Mesić bio je 1998. zaštićeni svjedok optužbe protiv bivšeg zapovjednika Operativne zone Središnja Bosna Tihomira Blaškića, a sud je te zaštitne mjere ukinuo prošle godine. «Slobodna Dalmacija» je transkripte njegova iskaza objavila u studenom i decembru 2000. godine, kada je Mesić već bio predsjednik RH. Haško je tužiteljstvo optužnicu protiv Jovića podignulo u septembru prošle godine.

(HINA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku