hamburger-icon

Kliker.info

Josip Boljkovac : Tuđman je želio veliku Hrvatsku do Sarajeva

Josip Boljkovac : Tuđman je želio veliku Hrvatsku do Sarajeva

11 Maja
16:00 2009

Nemam ništa protiv presude Branimiru Glavašu, ali mislim da postoji neki dogovor jer nije slučajno da je bez problema prešao granicu – rekao je bivši ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 na Hrvatskoj televiziji. Istaknuo je problem dvojnog državljanstva i zalaže se za promjenu te ustavne odredbe. – Ne smijemo razarati Bosnu i Hercegovinu, ona treba biti jedinstvena država s tri entiteta – smatra Boljkovac. Dodao je da se takva presuda ne može donijeti bez politike, no uvjeren je da je kao suodgovorni za zločine u Osijeku 1991. trebao biti procesuiran i Vladimir Šeks. – Znao sam da iza ubojstva Josipa Reihla Kira stoje Šušak i Šeks i namjeravao sam uhititi Šuška, no Tuđman je sazvao VONS i smijenio me – kazao je Boljkovac. Činjenicu da nitko od svjedoka na suđenju za "garažu" i "selotejp" osim njega nije teretio Šeksa smatra tragičnom i vjeruje da je posrijedi kompromis. Kaže da je u Osijeku u to vrijeme vladala anarhija. Odbacuje tvrdnje da je tadašnji državni vrh, čiji je je kao ministar unutarnjih poslova bio dio, nije odgovoran za te zločine u Osijeku.

Pokojnog ministra obrane Gojka Šuška optužio je da je naređivao rušenje spomenika, čak i cvijeta u Jasenovcu, što je general kojem je to naređeno odbio učiniti. No, rekao je da nije uhitio Šuška jer bi u to vrijeme rušenje Šuška značilo rušenje Tuđmana. Govorio je o svojoj ulozi u likvidacijama ustaša nakon Drugoga svjetskog rata naglasivši da je policija kojoj je pripadao tada bila samo organ saslušanja i privođenja, a da su o likvidacijama odlučivali sudovi.- Ja sam protiv likvidacije bez argumenata i bez suda – naglašava. Ekskulpirao je Tita rekavši da se on izričito protivio likvidacijama, i da za većinu njih nije niti znao, no da ih je većina bila plod osvete. Zamoljen da usporedi Josipa Broza Tita i Franju Tuđmana, rekao je:- Tuđman je želio veliku Hrvatsku, do Sarajeva, zato je tamo imao Abdića, a Tito je ujedinio jugoslavenske narode bez obzira na vjeru, naciju i ekonomsku moć. Tuđman je Jugoslaviju razorio. Ja ga u tome nisam podržavao, dapače svađali smo se oko toga.

Trijumf desne struje u HDZ-u neposredno je povezao s postavljanjem Gojka Šuška na čelo Ministarstva obrane:
– Čim je Šušak preuzeo obranu, stvar je bila gotova, dobio je moć i vojsku. Ubijeni su Kir i drugi i mi nismo više bili moćni, štoviše smijenjeni smo. Dao mi je priznanje za vanjsku politiku, ali je rekao da smo prvi na spisku za likvidaciju ja i Manolić, a treći da je sam Tuđman – kazao je Boljkovac. Jednu od najvećih kontroverzi Domovinskog rata, puštanje Željka Ražnatovića Arkana pripisao je vrhu države koji je, prema njegovim riječima, za to dobio milijun tadašnjih njemačkih maraka. – Milošević se zalagao za njegovo oslobođenje. Mislim da je Šušak igrao značajnu ulogu u tome – uvjeren je Boljkovac koji tvrdi da je manje poznata, ali jednako skandalozna odluka o puštanju Šešelja donesena u vrhu hrvatske policije jer se htjelo izbjeći sukob i pod svaku cijenu održati mir. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku