hamburger-icon

Kliker.info

Još jedna pozitivna priča: Sarajlija Alen Đurbuzović u Teksasu gradi uspješnu karijeru

Još jedna pozitivna priča: Sarajlija Alen Đurbuzović u Teksasu gradi uspješnu karijeru

18 Novembra
05:24 2022

Alen Đurbuzović, Sarajlija koji već dugi niz godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, sa svojim partnerima u Teksasu je dobio preko 140 miliona američkih dolara (cca 280 miliona KM) investicijskog kapitala. Riječ je o novcu namijenjenom stream kompaniji Atmosphere TV, čiji su suosnivači članovi Chive Media Group.

Naime, magazin Forbes već osmu godinu zaredom potražuje 25 startupa u SAD-u koji će, prema njihovim procjenama, najvjerovatnije postati “jednorozi” (nove kompanije u privatnom vlasništvu, čija se vrijednost procjenjuje na više od milijardu dolara). Udruženi sa TrueBridge Capitalom, od 175 kompanija koje su tokom godina bile na ovoj listi, čak za 116 njih su tačno procijenili – postale su “jednorozi”.

Inače, Alen Đurbuzović je završio Drugu gimnaziju u Sarajevu, a nakon rata je otišao u Kaliforniju gdje je diplomirao na Univerzitetu Santa Barbara. Duže od decenije je radio u ovoj saveznoj državi, da bi potom preselio u Austin (Teksas) gdje je postao dijelom Chive Media Group, multplatformske kompanije za digitalne medije i e-trgovinu. Tu je postao partner i tehnički direktor, a 2018. je osnovana Atmosphere TV čiji je suvlasnik.

Također, 2021. godine je suosnovao i drugu kompaniju, Project Venkman.

Kao što to obično bude, uspjeh još jednog Bosanca i Hercegovca primijetio je i sa svojim pratiocima podijelio Edhem Eddie Čustović, profesor na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, jedan od osnivača BH Futures Foundation i bh. aktivista.

– Alen je nevjerovatan poduzetnik i nadam se da ćemo ga imati za glavnog govornika na Futures Leaders Summit sljedeće godine, poručio je ovim povodom.

Ovaj događaj će spojiti uspješne bosanskohercegovačke stručnjake koji su izgradili nevjerovatne karijere na svjetskom nivou, a koji sarađuju ili rade sa kompanijama kao što su Meta, Sigrid Therapeutics, Austrian Federal Ministry for Climate Action, Environment, Energy, Mobility, Innovation and Technology, SDG Impact Japan, te mnogi drugi.

Cilj je ovom prilikom spojiti STEM studente i diplomante kako bi kroz keynote sesije, radionice i posjete kompanijama proširili svoje znanje, mrežu kontakata i postali nosioci promjena u društvu.

Svi zainteresovani studenti i diplomanti se mogu registrovati putem ovog linka. Organizacioni tim je omogućio i Travel Grant – besplatno učešće na samitu za mlade, a pokriva sve troškove događaja – kartu za učešće, prijevoz i smještaj. Za Travel Grant se može aplicirati putem ovog linka.

(Moja BiH)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku