hamburger-icon

Kliker.info

Još 4 godine na čelu Njemačke : Angela Merkel – blistava pobjednica izbora

Još 4 godine na čelu Njemačke : Angela Merkel – blistava pobjednica izbora

23 Septembra
01:38 2013
Neki kažu da kancelarka Merkel vlada poput kraljice. Za jednu zemlju parlamentarne demokratije to nije kompliment. Ona je simpatična, majstor u taktiziranju, zalaže se za Evropu, ali strogo štiti njemačke interese. Kada je Angela Merkel 2005. godine postala kancelarka Savezne Republike Njemačke mnogi su sumnjali u to da ona uopšte ima snage da vodi njemačku vladu. Rijetko ko je tada mogao vjerovati da će upravo ova žena i treći put dobiti priliku da bude izabrana na tu funkciju. Do sada su takav uspjeh ostvarila samo dva kancelara iz Kršćanske demokratske unije (CDU) i to Konrad Adenauer (1949. do 1963.) i Helmut Kohl (1982.-1998.).Ipak, Merkelova nije slučajno postala kancelarka. Svoju težnju ka vrhu vlasti ona je pokazala još davno, prije dolaska na današnje mjesto kancelarke. U žiži afere oko donacija u čijem središtu se našao CDU, Angela Merkel je otvoreno otkazala poslušnost svom političkom mentoru Helmutu Kohlu. Ubrzo nakon toga je postala predsjednica CDU-a, a prije toga je u Kohlovom kabinetu kao savezna ministarka stekla i dragocjeno iskustvo.

Uzor u Evropi

Njen instinkt za vlast, taktičko-strateške vještine i prilagodljivost doprinijeli su da postane najuticajnija političarka u Njemačkoj i Evropi.Njemačka će iz krize izaći jača, obećala je Merkelova građanima. I zaista je, sudeći po dugogodišnjim privrednom napretku i broju nezaposlenih, ona uspjela da održi obećanje. U inostranstvu slovi za strogog zaštitnika njemačkih interesa. Svejedno je da li je riječ o sastancima grupe G8 ili samitima EU, ona uvijek odaje utisak da je njemačkom novcu najbolje u njenim rukama. U anglosaksonskom svijetu, prema kome se Nijemci rado okreću, ona slovi za najuticajniju ženu svijeta.Merkelova ispunila obećanje da će Njemačka iz krize izaći jača  Merkelova ispunila obećanje da će Njemačka iz krize izaći jača .U evropskoj privrednoj i finansijskoj krizi je postala simbol evropske politike za spas eura. Ne samo Njemačka, već i čitava Evropa trebala bi izaći jača iz ove krize, rekla je ona. Finansijska pomoć zemljama u krizi da, ali samo pod određenim uslovima, srž je njene politike. Njen cilj je da učini Evropu konkurentnijom.

Merkelova je preusmjerila CDU

Angela Merkel ima veliki uticaj u svojoj političkoj stranci. Na početku je imala puno konkurenata u CDU-u. No, oni su posustali, gurnuti su u stranu ili su posrnuli zbog afera. Za Merkelovu su eliminacioni kriteriji za političare unutar njene stranke – nelojalnost i politička slabost. Za politiku treba imati snage. Ona je koristi da bi u programima što više promijenila i time vratila CDU u sami vrh političkog spektra. Teme poput obaveze služenja vojnog roka, atomske energije i klasične slike familije, nekada su bile u središtu demokršćanskih uvjerenja. Merkelova je sve to promijenila.Kritičari joj prebacuju uništavanje profila sopstvene partije, da skreće u pravcu principa koje zastupaju socijaldemokrati i da je oportunista. Neki članovi su zbog toga istupili iz CDU-a i priključili se novoformiranoj stranci "Alternativa za Njemačku". Mladi Nijemci u Angeli Merkel vide obećavajući kurs ka uspjehu. U jednoj, ne baš reprezentativnoj, ali širokoj anketi provedenoj među osobama mlađim od 18 godina je CDU sa trećeg mjesta, na kome se nalazila 2009., došla na prvo mjesto.

Angela Merkel je siguran vođa u kriznim vremenima

Već godinama Merkelova uživa veliko povjerenje građana. Stekla ga je svojim samosvjesnim političkim nastupima. Povjerenje krizom uznemirenih Nijemaca je dobila stabilnošću i jasnom orijentacijom. "Nekako bez strasti i uzbuđenja, ali iskreno i autentično je služila interesu svojih birača, a ne samo sebi", opisuje njenu sliku u javnosti politolog Karl-Rudolf Korte.Također, svojim spoljašnim izgledom Merkelova odaje utisak stabilnosti. Njena frizura je uvijek ista i mijenja je samo u nijansama. Njen poslovni izgled uvijek je isti, razlikuju se samo boje njenih sakoa. Ona oblači uvijek isti tip sakoa, koji nosi uglavnom u kombinaciji sa jednostavnim crnim pantalonama. Ma kakve oluje se dešavale u vanjskom svijetu, Merkelova na televizijskim dnevnicima uvijek izgleda isto i zrači svojom tipičnom smirenošću. Najnoviji takav primjer dogodio se tokom izborne kampanje na Željezničkoj stanici u Berlinu, koji se nije mogao previdjeti. Na panou od skoro 2.400 kvadratnih metara prikazan je njen tipični položaj ruku uz parolu: "Budućnost Njemačke u dobrim rukama".Ruke Angele Merkel na ogromnom izbornom plakatu u Berlinu  Ruke Angele Merkel na ogromnom izbornom plakatu u Berlinu

Lično, ali ne i privatno

Izborni plakat je bio primjer izborne utrke u kojoj je CDU sve svoje adute stavio na kancelarku. Zbog toga je i ona morala otkriti više detalja iz svog privatnog života. U javnosti su se ti detalji pojavljivali sa određenim doziranjem. Prikazana je tokom odmora kao "baka Merkel" zajedno sa unucima svog supruga Joachima Sauera.Ipak, sve do danas nedostaje prava priča o njenom privatnom životu. Poznato je tek da Angela Merkel sa suprugom živi u istorijskom centru Berlina. Slobodno vrijeme provodi u Uckermarku, veoma ruralnoj oblasti između Berlina i Baltičkog mora. Ona je tamo i odrasla i tamo još uvijek živi njena majka. Otac Angele Merkel bio je teolog i umro je 2011. godine. Merkel plijeni svojom osobenošću, ali se o njenom privatnom životu skoro ništa ne zna, kaže politolog Karl-Rudolf Korte. Konačno, broji se samo učinak Angele Merkel u javnom životu. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku