hamburger-icon

Kliker.info

Jeb Bush se distancira od brata: Nisam kao on, ja sam dubokouman

Jeb Bush se distancira od brata: Nisam kao on, ja sam dubokouman

05 Januara
19:29 2015

jebbb3Prema svemu sudeći, Jeb Bush (61), treći član poznate političke dinastije, priprema se za pohod na Bijelu kuću kao mogući predsjednički kandidat republikanaca. Washington Post izvještava kako je ovaj bivši guverner Floride podnio ostavku na sve funkcije u upravama tvrtki i neprofitnim organizacijama.Još sredinom prosinca prošle godine Jeb Bush potvrdio je da razmišlja o kandidaturi na predsjedničkim izborima 2016. godine, a tokom januara razmotrit će moguću suradnju s pristašama i donatorima, te tako procijeniti ima li potrebnu podršku za ovu utrku.

Jeb je sin Georgea H.W. Busha, 41. američkog predsjednika u mandatu od 1989. do 1993. godine. Stariji brat Jeba Busha je 43. američki predsjednik George W. Bush, koji je SAD vodio u dva mandata od 2001. do 2009. godine. Kritičari kažu kako se SAD još oporavlja od zadnjeg Busha, koji je vodio skupe ratove i dao značajan doprinos financijskoj krizi.Prema pisanju New York Timesa, Jeb Bush pokušava se distancirati od brata i predstavlja se kao drugačija osoba koja traži nove ideje, pa ga neki stratezi opisuju kao “dubokoumnu osobu”.

Drugi pak postavljaju pitanje može li Jeb ujediniti Amerikance, a kao kamen spoticanja spominje se njegov liberalni stav prema ilegalnim imigrantima. Jeb Bush je, naime, četiri desetljeća u braku s Columbom, rođenom u Meksiku, te ima pozitivniji stav prema imigraciji od brojnih konzervativaca koji kritiziraju njegovu podršku cjelovitoj reformi.Stariji George H.W. Bush rođen je u Massachusettsu u bogatoj i politički aktivnoj obitelji. Njegov je otac senator Prescott Bush, a ima tri sina i kćer i svi su uspješni u poslovima kojima se bave.

Mlađi brat Jeb bio je guverner Floride u vrijeme kad je predsjednik Bush pod sumnjivim okolnostima za dlaku pobijedio Ala Gorea. Srednji brat Neil i najmlađi Marvin ne bave se politikom i uspješni su biznismeni. Sestra Dorothy Bush Koch udana je za utjecajnog vinskog lobista. Ono što su Kennedyjevi za Demokratsku stranku, to su Bushevi za republikance.– Ako govorimo o Georgeu i Jebu Bushu, važno je reći da su oni treća generacija republikanskih političara. Oni su tipični američki politički establišment. Kad sagledamo rezultate Georgea Busha starijeg, vidjet ćemo da je to samo nastavak mandata Ronalda Reagana. Bush je, naime, bio potpredsjednik u oba Reaganova mandata.

Neuspješan mandat
Međutim, taj je mandat kreacija Ronalda Reagana. To je mandat velike prekretnice obilježene ratovima zvijezda i pripremom ekonomskih preduvjeta za slom komunističkog poretka. Činjenica je da je do sloma komunizma došlo u Bushevu mandatu, ali to nije u pravom smislu njegova kreacija. Zbog toga je Bush stariji imao samo jedan mandat i nije bitno obilježio povijest – kazao je politički analitičar Davor Gjenero, dodavši:

– Mandat Georgea W. Busha mlađeg u biti je neuspješan. Clinton mu je ostavio vrlo snažnu Ameriku koja je globalno dominirala. Rusija je u Clintonovo vrijeme bila slaba. U mandatu Georgea W. Busha mlađeg stvari su se stubokom promijenile jer je on krenuo u bliskoistočne avanture i time drastično utjecao na promjene energetskog tržišta, odnosno cijenu energenata. To je stvorilo put za jačanje utjecajne Rusije.

Bush mlađi nije imao novih ideja za stvaranje povoljnijih odnosa za Ameriku, pogotovo kad je riječ o naftnom establišmentu, kojem Bushevi i pripadaju.Što se može očekivati ako Jeb Bush uspije u svojem pohodu na Bijelu kuću?– Jeb bi obrnuo odnose na energetskom tržištu. On bi blokirao izvoz plina i nafte iz škriljevca iz SAD-a i to bi dugoročno vodilo prema novom rastu cijena energenata i prema ponovnom oporavku Rusije na globalnom tržištu.Obama je uspio izazvati ozbiljnu krizu u Putinovu okruženju i relativizirati ulogu Rusije u svjetskoj političkoj areni, za koju su zapravo preduvjeti stvoreni u mandatu Georgea W. Busha mlađeg.

Počelo bi se rušiti ono što je Obama ograničenom moći uspio ostvariti. Sasvim jednostavan interes naftnih kompanija, kojem establišmentu Bushevi pripadaju, drukčiji su od interesa SAD-a i Euroatlantskog saveza.– Od Jeba Busha i po obrazovanju i po predispozicijama nije moguće očekivati da bi bio veliki inovativni predsjednik SAD-a, kao što to nisu bili ni njegov otac ni brat.

Hillary Clinton donosi promjene

– Ni Bill ni Hillary Clinton ne pripadaju američkom establišmentu u pravom smislu riječi. Oni su pridošlice. Hillary je kreatorica Billove socijalne politike, a poslije je u Obaminu mandatu profilirala za vanjsku politiku. Ona ima impresivnu karijeru. Uvijek je sudjelovala u raznim projektima, primjerice jačanja žena u političkoj areni. Ona je izrazito dobro obrazovana i projektna je političarka.Hillary, dakle, ulazi u političku arenu jer želi ostvariti vrednote i promjene, a izrazito je vješta u regrutiranju suradnika i prepoznavanju talentiranih ljudi u političkoj areni – kazao je Gjenero.

Lola Wright (Slobodna Dalmacija)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku