hamburger-icon

Kliker.info

Javni tender za prodaju “Aluminija”

Javni tender za prodaju “Aluminija”

09 Februara
23:02 2007

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Ahmet Hadžipašić i predsjednik Nadzornog odbora “Aluminija” Mostar Ivo Lasić potpisali su danas u Sarajevu Aneks 1 na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i “Aluminija” d.d. Mostar, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiHPredmet Aneksa jeste izmjena Sporazuma koja se odnosi na obavezu objavljivanja istovremeno i pod istim uvjetima objedinjenog javnog poziva kompanijama s međunarodnim ugledom u proizvodnji i preradi aluminija za dostavljanje ponuda za kupovinu 88 posto kapitala “Aluminija” d. d. Mostar.  Izmjena je napravljena radi transparentnosti cjelokupnog procesa privatizacije “Aluminija". Zbog toga su danas zadovoljstvo izrazili učesnici sastanka, posebno ističući razumijevanje i međusobnu suradnju Vlade FBiH i “Aluminija” Mostar u dosadašnjim aktivnostima na tom planu.  "Uvjeren sam da će na ovaj način biti odabran najpovoljniji kupac, koji će biti sposoban da unapređuje i prodaje proizvodnju, razvija prerađivačke kapacitete i, na tim osnovama, poveća broj zaposlenih u “Aluminiju”, kazao je federalni premijer Hadžipašić. On se nada da će to biti model za privatiziranje i drugih uspješnih kompanija u BiH.  Potpisivanju su prisustvovali generalni direktor “Aluminija” Mijo Brajković i koordinator aktivnosti za izradu prijedloga sporazuma i dokumenata za prodaju 88 posto kapitala ove kompanije Enes Ganić.  Brajković je naglasio da je upravo njima u “Aluminiju” interes da se izabere najkvalitetniji partner i da se čitav proces okonča transparentno, bez ikakvih sumnji.  "Naš je interes također da u skladu s dogovorenim  realiziramo obaveze prema svim radnicima ‘Aluminija’, kazao je Brajković.
Također, Predstavnici Vlade Federacije BiH i "Aluminija" Mostar danas su na sastanku u prostorijama Vlade Federacije u Sarajevu pokrenuli i proceduru nastavka prodaje 88 posto kapitala ove kompanije.  Koordinator aktivnosti za izradu Prijedloga sporazuma i dokumenata za prodaju 88 posto kapitala ove kompanije Enes Ganić nakon tog sastanka kazao je novinarima da je potpisan aneks na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i "Aluminija" d.d. Mostar.
Predmet aneksa je izmjena Sporazuma koja se odnosi na obavezu «objavljivanja istovremeno i pod istim uvjetima objedinjenog javnog poziva kompanijama s međunarodnim ugledom u proizvodnji i preradi aluminija za dostavljanje ponuda za kupovinu 88 posto kapitala Aluminija d.d. Mostar». Zadaća komisije na čijem čelu je Ganić jeste da na osnovu aneksa Sporazuma radi na pripremi kriterija za javni tender.  – Želimo da dobijemo najboljeg kupca koji će razviti postojeći aluminijski kombinat, obezbijediti još veći stepen prerade i otvaranje novih radnih mjesta – izjavio je ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.  Razgovarano je i o osiguranju električne energije, kazao je ministar Hećo i ustvrdio da će kupac aluminijskog kombinata imati dovoljne količine energije, a da će se o cijenama još dogovarati ovisno o uvjetima na tržištu.  Generalni direktor "Aluminija" Mijo Brajković pozdravio je nastavak procesa privatizacije "Aluminija".  – Nama u "Aluminiju" nije cilj što skuplje prodati kompaniju, već težimo da se "Aluminij" što bolje proda, odnosno  onaj dio koji se prodaje da bi se  nastavio rad, investicije, kompanija dalje razvijala, sačuvala radna mjesta i standard ljudi koji tamo rade – kazao je Brajković. Predstavnici "Aluminija" uputili su Heći poziv da posjeti tu kompaniju. Današnjim sastankom, prema Brajkovićevim riječima, riješene su neke ranije nesuglasice koje su bile više formalnog karaktera, nego stvarne.

(Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku