hamburger-icon

Kliker.info

Javni poziv za prodaju FDM-a u decembru

Javni poziv za prodaju FDM-a u decembru

21 Novembra
23:53 2007
Javni poziv za prodaju 67 posto državnog kapitala u Fabrici duhana Mostar (FDM) bit će objavljen sredinom decembra, potvrdio je za "Dnevni avaz" direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH Enes Ganić.
Prema njegovim riječima, to je odlučeno u skladu sa zahtjevom Federalne vlade za hitnu privatizaciju ove kompanije zbog izuzetno teške situacije u kojoj se ona nalazi i prijetećeg stečaja i likvidacije.
– Već pravimo informacioni memorandum i korigiramo početni bilans, o čemu bi se Upravni odbor Agencije trebao izjasniti 28. novembra, a javni poziv ćemo najvjerovatnije objaviti sredinom decembra. Nakon toga slijede prijave, otvaranje ponuda, vrednovanje, pregovori i sklapanje ugovora – rekao nam je Ganić. Komentirajući mogućnost da FDM preuzme Fabrika duhana Sarajevo kao strateški partner, Ganić kaže da je to još neizvjesno. – Paralelno s pripremama za proces privatizacije idu i izmjene Zakona o privatizaciji koje će FDS-u, u kojem i država ima udio, omogućiti da kupi mostarsku firmu. U vrijeme objave tendera trebao bi biti izmijenjen i zakon. Ako budu iskrene namjere, FDS se može prijaviti na javni poziv. Ako nisu, i to će napokon izaći na površinu – kazao je Ganić. Ganić nam otkriva kako ima informaciju da, pored FDS, postoje i drugi investitori koji su zainteresirani za kupovinu FDM. – Radi se o lokalnim investitorima iz Mostara, ali i drugih dijelova BiH. No, oni se boje FDS i ako se ta fabrika bude prijavila na javni poziv, oni će odustati. Ne žele se sukobiti s FDS-om, koji je lider u duhanskoj industriji. Ali, ako FDS neće, oni su spremni učestvovati – dodaje Ganić. 

Ganić ističe da bi Vlada FBiH morala uskoro dati novčanu pomoć FDM-u da preživi i bude lakše prodat. – Ako je fabrika zatvorena, kome ćemo je prodavati?! Posebno ako investitori budu dolazili. Ako ih budemo doveli u zatvorenu firmu, onda imamo lošu robu – ističe Ganić.

(Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku