hamburger-icon

Kliker.info

Jasna poruka domaćim i međunarodnim zvaničnicima : SDP BiH podržao predložene Principe za izmjene Ustava BiH i aktivnosti civilnog društva

Jasna poruka domaćim i međunarodnim zvaničnicima : SDP BiH podržao predložene Principe za izmjene Ustava BiH i aktivnosti civilnog društva

24 Januara
15:10 2022

Realizirajući zajedničko opredjeljenje da se organiziraju sastanci sa rukovodstvima političkih organizacija danas su predstavnici organizacija civilnog društva Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća u BiH, Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost i Foruma parlamentaraca BiH 1990 u Sarajevu održali susret sa delegacijom SDP BiH koju je predvodio predsjednik Nermin Nikšić i generalni sekretar Elvir Karajbić.

Tokom susreta delegacije su se međusobno informisale o aktuelnoj društveno-političkoj i ustavnoj krizi, kao i pregovorima koji se vode sa predstavnicima OHR-a, delegacije EU i drugih međunarodnih izaslanika o promjenama Ustava i Izbornog zakona u BiH.

Predsjednik SDP BiH Nikšić jasno je izrazio podršku usaglašenim Principima za izmjene Ustava BiH koje su usaglasile nevladine organizacije, a koje je putem web aplikacije www.izmjeneustava.com podržalo više od 62.000 građana Bosne i Hercegovine iz domovine i svijeta, kao i desetine drugih NGO (KBSA, Institut za genocid Kanada, Društvo za ugrožene narode, Centar za promociju civilnog društva, Jevrejsko kulturno društvo La Benevolencija, Udruga Hrvatski dom i dr).

Nikšić je istakao da će SDP BiH zvanično pozvati svoje članstvo, simpatizere kao i sve građane koji to do sada nisu učinili da podrže ponuđene Principe putem web aplikacije.

Usaglašeno je da ponuđeni Principi mogu biti polazna osnova za okupljanje političkih snaga kojima je prioritetna borba za državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi narodi i građani ostvarivati puna ljudska prava i slobode. SDP BiH ohrabrio je nevladine organizacije da nastave razgovore i sa drugim političkim organizacijama, prije svih one koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj Skupštini BiH, a koje se jasno suprostavljaju i ne prihvataju etno-nacionalnu podjelu u BiH.

Tokom susreta posebna pažnja posvećena je i pitanju rješavanja državne imovine BiH gdje je jasno usaglašeno da je osnov za sve razgovore provođenje pravosnažne presude Ustavnog suda BiH kojom je jasno presuđeno da je država BiH vlasnik državne imovine, te da se o pitanju vlasništva ne može pregovarati, a da se kroz proceduru i odlučivanje u PSBiH treba definirati obim i način upravljanja i korištenja državnom imovinom nižih nivoa vlasti.

Veliki je potencijal kojim država raspolaže a koji se može staviti u funkciju razvoja entiteta, kantona, gradova i općina.

SDP BiH zahvalio se na angažmanu organizacijama civilnog društva ističući neophodnost saradnje u ovom važnom periodu za BiH i istakao da SDP BiH ostaje otvoren za daljnju saradnju i susrete. Predstavnici NGO izrazili su zahvalnost na dolasku predsjedniku SDP BiH i njegovim saradnicima, otvorenom razgovoru i opredjeljenosti da se domaćim i međunarodnim zvaničnicima pošalje jasna poruka da je Bosni i Hercegovini mjesto u euroatlanskim integracijama te da BiH ima pravo biti uređena kao i sve demokratske države u Evropi.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku