hamburger-icon

Kliker.info

Jasna Ploskić: Neka Bog plati Kosi

Jasna Ploskić: Neka Bog plati Kosi

04 Jula
15:59 2008

– To je strašno, strašno. Ja jednostavno nemam riječi za takvo nešto – kaže za «Dnevni avaz» Jasna Ploskić, jedna od rijetkih koja je preživjela strahote zločina četničkih hordi u Nevesinju, govoreći o stravičnoj ponudi koju joj je posredno uputio bivši istražitelj Federalne komisije za traženje nestalih  Seid Sejo  Koso.

Koso, naime, traži 100 hiljada KM da bi otkrio mjesto gdje su ukopana Jasnina djeca, Amar i Ajla, nevine žrtve četničih monstruma u Nevesinju, koji su kada su ubijeni imali samo 4, 5 godina, odnosno 9, mjeseci! Pored djece, Jasna  je izgubila i supruga Hasana, a i sama je bila žrtva teških tortura.

Podsjetimo, kako smo pisali, porodice 34 žrtve četničkih zločina u selu Žulja kod Nevesinja, tvrde da Koso i od njih tražio 150 hiljada KM da bi otkrio grobnicu gdje su njihovi najmiliji.

–  Upoznata sam preko kolegice Sanje Mulać, istražiteljice Instituta za traženje nestalih BiH, da Koso traži 100 hiljada KM da bi otkrio grobnicu moje djece. Ja sa njim nisam lično razgovarala. Vjerujte, ja do njega kao čovjeka ne držim ni jedan posto. Sa takvim čovjekom, koji je ispod svakog nivoa, ja stvarno ne bih nikad razgovarala. Ne želim ni da ga vidim. Odmah mi se želudac prevrne – kaže Ploskić, te dodaje:

On  neku svoju netrpeljivost,  koju iz nepoznatih razloga ima prema Amoru Mašoviću, sada prelama preko mojih kostiju i kostiju drugih porodica. To je strašno! 

Jasna govori da su je ovakvi postupci Kose izuzetno teško pali. Posebno jer je i sama bila dugogodišnja Federalne komisije za nestale, a danas radi za Institut za nestale BiH, te da joj  je Koso bio njen dugogodišnji radni kolega.

– Povrijeđena sam,  uistinu nemam riječi za to. Da se tako ponaša jedan Bošnjak, koji je radio u Komisiji za nestale, koji dolazio u nas u kancelariju kod nas u Mostar, sa nama surađivao. To je meni van svake pameti. Ja to ne  mogu nikako da shvatim. Samo znam da se osjećam jako povrijeđeno – rekla je Ploskić, daajući, također:

 Sejo Koso je hadžija. Ja kažem da on nema radi čega ni klanjati, niti se moliti Bogu kada radi ovakve stvari. Ali,  eto njega, eto Boga… Neka mu Bog plati za sve to što radi – ističe Jasna

Tvrdi da Kosin postupak odmah mora biti sankcioniran.

– Imam informacije da je to pokrenuto kod pravosudnih organa. Ne znam kada će biti okončan proces. Ja sam spremna svjedočiti, jer sam lično čula kada je Sanja Mulać sa njim razgovarala i  da traži novac da kaže gdje su  grobnice. Bez novca, kazao je, nema ništa – zaključila je Ploskić. 

Faruk VELE 

Bakira Hasečić; Koso odmah treba biti uhapšen!

Predsjednica Udruženja "Žena – žrtva rata iz Sarajeva" Bakira Hasečić zatražila je jučer od službi sigurnosti u BiH, prije svega Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da odmah uhapse bivšeg člana Federalne komisije za traženje nestalih F BiH Seida Seju Kosu, koji traži enormne svote novca kako  bi otkrio gdje se nalaze dvije masovne grobnice na području Nevesinja. – Mi zahtijevamo da službe sigurnosti  Kosu  odmah odvedu na područje Nevesinja i da hitno pokaže gdje su grobnice kako bi se one obilježile i zaštitile. Jer, nakon izbijanja ovog skandala postoji mogućnost da se te grobnice dislociraju i unište – upozorila je Hasečić. Ističe da je Koso  počinio najteži zločin protiv žrtava četničkih zločina i njihovih porodica. Zbog toga u ime udruženja na čijem je čelu tražili od pravosudnih institucija u našoj zemlji da hitno pokrenu i krivični postupak protiv njega. – Mi se godinama borimo da pronađemo grobnice, da obradujemo porodice žrtava iz  bilo kojeg naroda. Jer, svi mi  tražimo samo kosti svojih najmilijih, da ih dostojno ukopamo. Da se smirimo. Očito da je Kosi  stalo da bude na čelu Instituta za traženje nestalih BiH, da sjedne na stolicu Amora Mašovića, pa da i dalje ovako traži  ogromna sredstva za otkrivanje grobnica. On želi  da zarađuje  na muci i patnji naših ljudi, naših najrođenijih. To je sramno – ogorčena je Hasečičeva.   

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku