hamburger-icon

Kliker.info

Jakob Finci : Za 20 godina djelovanja MRV dokazali smo da se u BiH ne mrzimo i da možemo zajedno

Jakob Finci : Za 20 godina djelovanja MRV dokazali smo da se u BiH ne mrzimo i da možemo zajedno

30 Juna
00:26 2017
Međureligijsko vijeće BiH obilježava 20 godina postojanja. Tim povodom, gost Dnevnika TV1 bio je Jakob Finci, član Skupštine Međureligijskog vijeća i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, te jedan od inicijatora osnivanja MRV-a 1997. Ističe da su vjerski lideri, znajući da se i poslije rata mora živjeti zajedno, još toko rata vodili pripreme za stvaranje MRV-a.

”Najveći šok smo izazvali kada smo posjetili zajedno sjedište NATO-a u Briselu. Kada je tadašnji generalni sekretar Solana začuđeno rekao: ‘Ja sam mislio da se vi tamo tučete, a vaš četvorica zajedno došli da se dogovorimo kako održati mir u Bosni’. To je ono što je bila loša slika BiH, da je bio vjerski rat. Da se mrzimo i ne možemo zajedno. Čini mi se da smo u ovih 20 godina kroz MRV dokazali da to nije tako“, poručio je Finci.

Za pomirenje treba puno vremena.

”Niko ne pamti da je Vili Brant tek 1971. kleknuo i tražio oprost od Poljaka za sve što su im Nijemci uradili. Dosta je vode proteklo dok je do toga došlo. Tako je i kod nas. Već imamo generaciju rođenu poslije rata i koja nije ništa pretrpjela u ratu. Koja se nažalost previše hrani onim što čuje kod kuće. Govorimo da nam ne valja obrazovnje, ali zboravljamo na aspekt vaspitnja i kućnog odgoja“, objasnio je Finci u Dnevniku TV1.

MRV je naročito dobrog napravilo formiranjem odbora u 15 gradova širom BiH.

”BiH je predugo bila izmješana da bi se tako lako etnički očistila kako neko razmišlja. BiH podsjeća na hljeb u kojem su brašno, voda i germa sastojci, kao naša tri naroda. Jevreji su malo soli između dva prsta. Dali su poseban ukus BiH. Hljeb može biti bez soli, pa i BiH bez Jevreja, ali ne može hljeb biti bez brašna, vode i germe. Kako god ga režete, naći ćete pomalo od sva tri sastojka“, kategoričan je Finci.

Veliki uspjeh MRV-a bio je obilazak vjerskih lidera stratišta tri naroda, kaže Finci.

„Pokazali su da se može zajedno, da treba otići na svako mjesto i da se treba pomoliti i iskazati puno poštovanje žrtvama. To nam fali, jer smo svi opterećeni svojim žrtvama. Jedino mi je žao što se vjerskim nisu pridružili i politički lideri“, kaže predsjednik Jevrejske zajednice.

Osvrnuo se Finci i na Deklaraciju MRV-a o suzbijanju stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu.

”To ostavlja dubok trag. Mnogi te osobe gledaju kao da su one namjerno htjele da im se to desi. Zato potpisujemo Deklaraciju, da pozovemo ljude da ih pokušaju shvatiti. Da spriječimo prenošenje toga na sljedeću generaciju. Ovo je dobr znak da krenemo tim putem“, poručio je Finci.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku