hamburger-icon

Kliker.info

Izvještaj francuskog Senata : Pola džihadista iz EU su Francuzi !

Izvještaj francuskog Senata : Pola džihadista iz EU su Francuzi !

09 Aprila
06:45 2015

fRANCUSKA21JPEGGotovo polovina evropskih džihadista za koje se zna da su otišli na teritoriju pod vlašću ID-a u Iraku i Siriji su Francuzi, ukazuje izveštaj francuskog Senata. Na teritoriju Islamske države je otišlo nešto preko 1.430 Francuza, što je 47 odsto svih evropskih džihadista za koje se zna da su u ovom regionu, prenosi AFP.

Prema  riječima senatora Žan-Pjera Sijera, koji je vodio istragu francuskog parlamenta o džihadističkoj mreži, domaće obavještajne službe trenutno prate više od 3.000 ljudi za koje se sumnja da su na ovaj ili onaj način uključeni u tu mrežu, što je povećanje od 24 odsto u odnosu na novembar prošle godine.

Procjenjuje se da je oko 85 osoba francuske nacionalnosti poginulo na teritoriji ID, kao i da se oko 200 njih zaputilo natrag za Francusku, što budi sumnju da su neki od njih učestvovali u terorističkim napadima u Francuskoj od 7. do 9. januara u kojima je ubijeno 17 ljudi.  Senator Sijer je takođe saopštio kako se 152 radikalnih islamista nalazi u francuskim zatvorima. U strahu od radikalizacije muslimana po domaćim kaznenim ustanovama, Francuska je nedavno zaposlila još 60 muslimanskih vjerskih službenika povrh 182 koji već od ranije rade po zatvorima.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku