hamburger-icon

Kliker.info

Iznuđena i jednoglasno donesena odluka : Demobilisani borci ispred zgrade Vlade FBiH stupaju u štrajk glađu

Iznuđena i jednoglasno donesena odluka : Demobilisani borci ispred zgrade Vlade FBiH stupaju u štrajk glađu

21 Augusta
14:18 2017

Demobilisani borci, koji već dva mjeseca traže svoja prava ispred zgrade Vlade Federacije BiH, odlučili su stupiti u štrajk glađu, piše agencija Patria.Borci ne odustaju od svojih zahtjeva i poručuju Vladi da neće pristati na pojedinačno ispunjavanje uslova.

Vlada nije ispunila zahtjeve koje su od nje tražili nekadašnji borci, pa su se odlučili svoja prava potražiti na ovaj način.Predstavnici demobilisanih boraca su poručili kako je odluka o stupanju u štrajk glađu donesena jednoglasno, jer je to jedini način da se pošalje poruka Vladi da još postoje i da njihovi problemi nisu riješeni.

Borci poručuju da su svjesni rizika u koji se upuštaju, ali da će istrajati u svojoj borbi za stečena prava.

– Teško je odlučiti se na štrajk glađu. Svi smo zabrinuti, kao i članovi naših porodica, ali jednostavno nemamo drugog načina. Izdržali smo u ratu i gore, pa ćemo i ovo – poručili su borci.

Veliki broj boraca ispred zgrade Vlade već sada se nalazi u lošem zdravstvenom stanju, pa postoji opravdan strah da bi štrajk glađu mogao prouzrokovati ozbiljnije probleme.

Međutim, borci kažu da ih ništa ne može zaustaviti u borbi za njihova prava.

Podsjećamo, borci traže, između ostalog, da se usvoji jedinstven registar boraca Armije BiH i da se on javno objavi, borački dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja, te besplatno liječenje.

Iz Vlade ne žele raspravljati na ovu temu tvrdeći da bi dodatni izdaci za ovu kategoriju doveli Federaciju pred bankrot. No, niko još iz Vlade FBiH neće da pojasni zašto se odlučnije ne krene s objavom registra i kako se uopće do sada radilo bez njega.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku