hamburger-icon

Kliker.info

Izjednačavaju se penzije samo za generale i brigadire

Izjednačavaju se penzije samo za generale i brigadire

25 Juna
16:48 2008

Najnovijim izmjenama Uredbe o pravima pripadnika bivše Vojske FBiH na starosnu penziju pod povoljnim uvjetima omogućeno je izjednačavanje primanja ranije penzionisanih generala i brigadira i osoba s istim činom koje trenutno odlaze u penziju iz OSBiH.

Vlada FBiH ovu uredbu je donijela 23. maja, a u "Službenim novinama FBiH" objavljena je 2. juna. Svi koji su penzionisani po starim propisima, od 1996. do prije nekoliko godina, imali su rok od 15 dana da podnesu zahtjev i ostvare penzije po novoj uredbi, više za oko 1.000 KM, s obzirom na to da se osnovica određuje prema plaći brigadira i generala u 2007. godini. 

Prema riječima predsjednika BPS-a Sefera Halilovića, ove izmjene nisu mnogo spominjane u javnosti, već su se oni na koje se one odnose uglavnom međusobno kontaktirali i obavještavali telefonom. Halilović ističe da je jedan od rijetkih, ako ne i jedini general koji nije želio podnijeti zahtjev. 
 
– S ovom uredbom ne usklađuju se penzije za sve pripadnike vojske i MOFBiH, već su izvukli samo jedan dio korisnika i mislim da su to uradili na nezakonit način. Ne može neko ko je penzionisan, naprimjer, 2004. godine pod povoljnim uslovima, sada ponovo biti penzionisan po istom osnovu, s tim da će umjesto 1.500 imati penziju od 2.000 ili 2.500 KM – kaže Halilović.

On podsjeća da u Vladi istovremeno tvrde da "nema novca za isplatu naknada za demobilisane borce i neke druge kategorije".

– Dakle, ciljano se ide na to da se nagradi uzak krug ljudi. Time se ne rješava problem, već se prave nove podjele među pripadnicima Armije RBiH – naglašava Halilović.

Grabovica: Gdje su niži činovi

Zbog Uredbe je reagirao i pukovnik Šerif Grabovica, koji je penzionisan 2000. godine. 

– Zašto i meni i kolegama s nižim činovima nije omogućeno usklađivanje penzije sa platama koje sada ima pukovnik u OSBiH, već se nagrađuju samo generali.Ovo je sramna uredba  – kaže Grabovica. 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku