hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegovića finta, ljutnja ili tvrđenje pazara : “Izglednije je da ćemo u koaliciju sa SBB-om nego sa DF-om”!

Izetbegovića finta, ljutnja ili tvrđenje pazara : “Izglednije je da ćemo u koaliciju sa SBB-om nego sa DF-om”!

28 Februara
16:54 2019

U ovom trenutku ne vidim spremnost DF-a za ulazak u vlast, rekao je novinarima u Sarajevu predsjednik SDA Bakir Izetbegović na pitanje o mogućim koalicijama u novoj vlasti u Bosni i Hercegovine pet mjeseci nakon što su održani izbori.

Izetbegović je rekao da je u ovom trenutku od DF-a realnija koalicija sa SBB-om i drugim strankama.

„Mislim da ćemo do kraja marta imati izvršnu vlast“, rekao je Izetbegović.

On je rekao kako vjeruje da vlasti imaju šanse da postignu rokove kao i u prošlom mandatu, odnosno da koalicija bude definisana do 31. marta ove godine. Na pitanje o koaliciji, Izetbegović je kazao kako za sada ne vidi spremnost DF-a da uđe u vlast. 

“Preuranjeno je spekulisati s time. Mi smo već u oktobru pozvali na široku koaliciju, ali se bojim da ona nije realna. Koliko vidim realnije je da će se nastaviti ono što imamo sada. Otprilike ova koalicija koju imamo sada sa SBB-om. Tu su i A-SDA i PDA”, rekao je Izetbegović. 

Što se tiče nefunkcionisanja vlasti, on je rekao kako te stvari treba prevazići i da se aktivacija MAP-a treba tretirati kao tehnička stvar, a ne da se likuje kako je neko uspio u nečemu. 

“Moramo se pridržavati ustava i zakona i krenuti u tom smjeru. Nadam se da će to prihvatiti svi u ovoj zemlji. Poštivanjem vladavine zakona sve smo riješili”, rekao je Izetbegović. 

Izetbegović se zahvalio svim kolegama koje su ga danas izglasale za predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dodajući kako je i današnje glasanje jedna vrsta poruke. Inače, za izbor Izetbegovića, Dragana Čovića i Nikole Špirića nisu glasali Zlatko Miletić (DF) i Mladen Bosić (SDS). Oni su prilikom glasanja bili suzdržani. 

“Ne isključujem ništa, ali od DF-a nemamo odgovora. Stalno se neki odgovori odlažu. Oni su u principu ne. Mislim da će stvari krenuti ka zadržavanju starih koalicija.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je najavio novi sastanak sa Izetbegovićem i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u narednim danima.Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku