hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegović uputio pismo Nikoliću : Bosna i Hercegovina nikada neće nestati

Izetbegović uputio pismo Nikoliću : Bosna i Hercegovina nikada neće nestati

23 Oktobra
15:18 2012

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću otvoreno pismo povodom njegove nedavne izjave da “Bosna polako nestaje pred našim očima”.U  pismu do kojeg je došla agencija Anadolija, Izetbegović je poručio Nikoliću da Bosna i Hercegovina nikad neće nestati i da će uvijek biti suverena, neovisna i međunarodno priznata zemlja."Vašom najnovijom izjavom, datoj makedonskoj televiziji Sitel, u kojoj kažete da „Bosna polako nestaje pred našim očima" ponovo grubo nasrćete na moju zemlju i vrijeđate građane Bosne i Hercegovine. Bosna neće nestati, ni brzo ni polako. Svakog dana nestaju oni koji su joj tu sudbinu bili namijenili, oni koji su počinili genocid i zločine protiv Bosne i Hercegovine i njenih naroda. I Milošević, i Šešelj, i Karadžić, i Mladić, i mnogi drugi zločinci dolaze i doći će na red pred sudovima.

Istina o njihovim zločinima odavno je planetarno poznata, a ruka međunarodne pravde, budite uvjereni, stavit će konačni pečat na njihova nedjela”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH predsjedniku Srbije.Izetbegović je dalje naveo kako ga Nikolićeva izjava zlokobno podsjeća na riječi optuženog zločinca Radovana Karadžića da će „BiH biti pakao, a muslimanski narod nestati" izgovorene u Parlamentu Republike BiH, u predvečerje agresije na BiH,u oktobru 1991. godine."Nažalost, gospodine Nikoliću, nije ovo prvi put da javno istupate neodgovorno i šaljete neprihvatljive poruke. Vaše više puta ponovljeno negiranje genocida u Srebrenici nehuman je čin, anticivilizacijski u svojoj suštini. Umjesto riječi izvinjenja žrtvama, Vi ih uporno drsko vrijeđate. Izjava data talijanskom dnevniku Corriere dela Serra da ‘niti jedan Srbin ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, i ja se po tome ne razlikujem’, posljednja je u nizu Vaših provokacija. Jasno je da Vi vašim nekorektnim istupima ne možete dovesti u pitanje istinu o genocidu u Srebrenici koju su utvrdili Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ali nanosite nenadoknadivu štetu odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije i započetom procesu normalizacije u cijeloj regiji”, napisao je Izetbegović.

Predsjedavajući državnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine ukazao je Nikoliću da ovakvo javno djelovanje nije put saradnje, već mogući izvor novih nesporazuma i tenzija. "Gospodine Nikoliću, bio sam voljan povjerovati da je proevropska retorika i načelno zalaganje za korektne odnose u regiji, vjerodostojan izraz Vašeg novog političkog pristupa nakon stupanja na poziciju predsjednika Srbije. Međutim, Vi ste se potrudili i uspjeli demantirati sami sebe. Zaista mi je žao što grubim i neistinitim izjavama o Srebrenici, ranije o Vukovaru kao „srpskom gradu", sada o nestanku Bosne i Hercegovine, pokazujete da niste spremni suočiti se sa istinom o događajima iz bliske prošlosti. Na kraju, zbog svega navedenog, obavještavam Vas da sam prinuđen otkazati planirani trilateralni susret u Turskoj, na kojem sam se trebao sastati sa Vama početkom novembra. O tome ću, naravno, obavijestiti i uvaženog predsjednika Republike Turske Abdulaha Gula”, stoji u pismu koje je predsjedavajući Predsjedništva Bosne I Hercegovine Bakir Izetbegović uputio srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću, a do kojeg je došla agencija Anadolija. (Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku