hamburger-icon

Kliker.info

Izetbegović u Banjoj Luci : Želimo i da položaj Bošnjaka bude ovako lijep kao što je obnovljena Ferhadija !

Izetbegović u Banjoj Luci : Želimo i da položaj Bošnjaka bude ovako lijep kao što je obnovljena Ferhadija !

04 Septembra
15:23 2015

BakirBL2Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je izrazio zadovoljstvo jer je banjalučka džamija Ferhadija obnovljena te izrazio očekivanje da će se popraviti položaj Bošnjaka u Republici Srpskoj. Nakon što je danas posjetio Ferhadija džamiju u Banjoj Luci i razgovarao s banjalučkim muftijom Osmanom ef. Kozlićem, Izetbegović je rekao u izjavi novinarima da je u obilasku ovog vjerskog objekta bio i prije godinu dana, ali da tada nije bila završena obnova Ferhadije.

– Bio je ramazan i klanjali smo tada na nekim daskama. Danas mi je srce puno kada vidim Ferhadiju onakvu kakvu pamtimo, samo novu, ljepšu – rekao je Izetbegović.

Podsjetio je da će Predsjedništvo SDA danas zasjedati u Banjoj Luci.

– Želimo i da položaj Bošnjaka bude ovako lijep kao što je obnovljena Ferhadija. Treba raditi na tome, prestanku diskiminacije i pritiska koji se intenzvira u posljednje vrijeme na Bošnjake i kada je u pitanju školski program, participacija u administraciji, policiji u RS-u, te da se riješe i napadi na Bošnjake – rekao je lider SDA.

Potvrdio je da će danas iz Banje Luke zatražiti da se to riješi i da srpske vlasti i narod pomognu svojim komšijama.

Nije planirao, dodao je, da se danas u Banjoj Luci sastaje sa zvaničnicima RS-a, ali razgovarat će se narednih prilika.
Vjernici su, nakon 23 godine od njenog rušenja, klanjali bajram-namaz u obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji, čije svečano otvaranje je najavljeno za 7. maj 2016. godine.

Muftija Kozlić je ranije rekao da je u međuvremenu potrebno da se uredi administrativna zgrada i ostali objekti u okolini Ferhadije.

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu i bila je uvrštena u kulturnu baštinu BiH 1950. godine, a kasnije i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a. Porušena je ratne 1993. godine, a taj datum, 7. maj u BiH je proglašen kao Dan džamija.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku