hamburger-icon

Kliker.info

Izbori u Srbiji : Vlada ovisi o Kosovu

Izbori u Srbiji : Vlada ovisi o Kosovu

23 Januara
11:12 2007

 

Glavni posrednik UN-a za pregovore o Kosovu Martti Ahtisaari ovaj tjedan trebao kontaktnoj skupini predstaviti prijedlog rješenja budućeg statusa Kosova koji, prema stranim agencijama, Kosovu nudi uvjetovanu nezavisnost pod protektoratom EU. Beogradski list Danas jučer je, dan nakon parlamentarnih izbora, objavio da u prijedlogu Ahtisaarija najvjerojatnije neće izrijekom biti spomenuta riječ nezavisnost. Ahtisaarijev konačni status kao dokument, prema diplomatskim izvorima Danasa, zadržat će se "na dvosmislenim formulacijama koje neće sadržavati ništa što bi moglo izravno isprovocirati bilo jednu bilo drugu pregovaračku stranu". Dokument će imati četiri aneksa kojima će se štititi prava kosovskih Srba. Ahtisaari se nada de će već u veljači uspjeti organizirati dodatne pregovore između Beograda i Prištine, koji bi trajali nekoliko tjedana, prije nego što UN donese rezoluciju o Kosovu. Analitičari ocjenjuju da bi se stvaranje koalicijske vlade moglo dodatno zakomplicirati ako Ahtisaarijevi prijedlozi uzburkaju nacionalističke strasti. Stranka koja je za predizborne kampanje posebno inzistirala na tome da je Kosovo bilo i ostalo dio Srbije te da nikad neće prihvatiti neovisnost jest Koštuničin DSS koji će, prema svemu sudeći, postati ključni igrač za formiranje nove vlade. DS predsjednika Srbije B. Tadića također nije sklon nezavisnosti jer inzistira na tome da konačno rješenje ne smije biti nametnuto Beogradu te prihvatljivo samo Prištini.Istodobno, Priština ne želi prihvatiti ništa drugo osim nezavisnosti i ne želi nove odgode. Zbog toga ne treba isključiti mogućnost da će međunarodna zajednica ipak odgoditi postizanje konačnog rješenja za Kosovo dok se ne formira nova srbijanska vlada.(Vecernji list)

 

 

Puna saradnja s Haškim sudom ostaje uslov Srbiji

 

 

Europska unija očekuje od nove srbijanske vlade, poslije nedjeljnih parlamentarnih izbora, da poduzme konkretne korake koji bi doveli do pune suradnje Beograda s Haškim sudom, što ostaje uvjet za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), izjavio je u ponedjeljak povjerenik za proširenje Olli Rehn. Dobro je poznato da je puna suradnja s Haškim sudom uvjet za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zasad ne vidimo neku značajnu suradnju s Haškim sudom, a od nove vlade očekujemo konkretne korake koji će dovesti do pune suradnje", rekao je Rehn nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a odgovarajući na novinarsko pitanje ostaje li uhićenje ratnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića uvjet za nastavak pregovora o zaključivanju SSP-a između Srbije i EU-a.Europska komisija je u svibnju prošle godine prekinula pregovore sa Srbijom o zaključivanju SSP-a, ocjenivši da Beograd ne čini dovoljno na uhićenju Ratka Mladića.Njemački ministar vanjskih poslova i predsjedajući Vijeća EU-a Frank-Walter Steinmeier izjavio je da su na jučerašnjim izborima u Srbiji većinu dobile demokratske i proeuropske snage. Ministri vanjskih poslova EU-a u svojim su zaključcima pozvali na brzo formiranje vlade u Srbiji. "Vijeće je pozvalo na brzo formiranje vlade koja će biti odana europskom putu Srbije i koja će biti spremna prihvatiti predstojeće izazove u duhu konstruktivne suradnje s međunarodnom zajednicom", stoji u zaključcima. Dodaje se da "EU ostaje spremna podržati europsku perspektivu Srbije". Također se kaže da je Vijeće "primilo na znanje preliminarne rezultate izbora, koji govore da su jasnu većinu dobile reformski usmjerene stranke". Ministar Steinmeier i povjerenik Rehn najavili su da će se o odnosima Srbije i EU-a razgovarati na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova 12. veljače. Prije toga, kako su najavili, obojica će posjetiti

Beograd . EU inzistira na brzom formiranju vlade u Srbiji i zbog toga što će posebni povjerenik UN-a za rješavanje konačnog statusa Kosova Martti Ahtisaari početkom veljače izići sa svojim prijedlogom. Prvotni plan je bio da Ahtisaari objavi svoj prijedlog još krajem prošle godine, ali je to odgođeno zbog parlamentarnih izbora u Srbiji. Na pitanje bi li Ahtisaari trebao sada čekati formiranje vlade u Srbiji, Rehn i Steinemeier su odgovorili kako ne "bilo dobro još jednom to odgađati".(Hina)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku