hamburger-icon

Kliker.info

IZBORI U SRBIJI: Radikal Tomo Nikolić: Pobjedili smo, ali nećemo biti u Vladi/ Dinkić pozvao Tadića i Koštunicu da formiraju Vladu

IZBORI U SRBIJI: Radikal Tomo Nikolić: Pobjedili smo, ali nećemo biti u Vladi/ Dinkić pozvao Tadića i Koštunicu da formiraju Vladu

22 Januara
03:16 2007

 

 
 
 
 

 

 

 

 

23:30 h: Predsjednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je večeras da bi bilo najbolje da novu Vladu Srbije formiraju Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i G17 plus. On je naveo da te tri stranke imaju 132 mandata, a sa manjinama oko 140.  Dinkić je rekao da je jedini uvjet G17 plus za učešće u takvoj vladi da "sve stranka daju svoje najbolje ljude".

 

Premijer Srbije i predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je večeras da je na predsjedniku Srbije da mandat za sastav nove vlade povjeri onome ko može da osigura većinu. Koštunica je na konferenciji za novinare rekao da je zadovoljan izbornim rezultatom koalicije DSS-Nova Srbije na parlamentarnim izborima, koji je približno na nivou koji je DSS imala na parlamentarnim izborima 2003. godine.

 

 

23 h: Zamjenik predsjednika Srpske radikalne sranke (SRS) Tomislav Nikolić ocjedni je večeras da je ta stranka pobjedila na današnjim izborima u Srbiji, ali da ipak neće moći da formira Vladu. Radikali ne očekuju da će na

bilo koji način učestvovati u Vladi, jer, kako se Nikolić izrazio, "nemaju partnera za koaliciju". Nikolić nije isključio mogućnost održavanja još jednih parlamentarnih izbora do kraja godine, a izrazio je zabrinutost i za sudbinu Kosova i Republike Srpske ukoliko Vladu Srbije formiraju stranke koje su nekad činile koaliciju Demokratska opozicija Srbije. Šef izbornog štaba Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da će na osnovu 24,72 posto  obrađenih biračkih mjesta ta stranka imati najmanje 82 poslanička mjesta u novom sastavu Skupštine Srbije. Oko 22.30 sati ispred sjedništa SRS u Zemunu okupilo se nekoliko desetina simpatizera te stranke koji uz trubače proslavljaju izborni rezultat.

 

22.30 h: Prema rezultatima na osnovu 21,45 posto pregledanih biračkih mjesta na parlamentarnim izborima vodi Srpska radikalna stranka (SRS) sa 27,06 posto odvojenih glasova, saopćeno je večeras u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK). Direktor Zavoda za statistiku Dragan Vukmirović je rekao da Demokratska stranka (DS) ima 22,59 posto, koalicija koju predvodi Demokratska stranka Srbije (DSS) 16,55 posto, a G 17 plus 7,12 posto. Socijalistička partija Srbije (SPS) je osvojila 5,75 posto, a koalicija koju predvodi Liberalno-demokratska partija (LDP) 5,4 posto. Ostale stranke nisu prešle cenzus od pet odsto.  Unatoč tome najvećem broju glasova i izborne pobjede, Šešeljevi radikali  najvjerovatnije neće imati s kim formirati vladu, a osvojeni mandati neće im omogućiti da je osnuju samostalno.

 

Prema procjeni rezultata CESID-a, Srpska radikalna stranka osvojila je oko 100.000 glasova više nego na izborima 2003. godine. SRS je tada dobila milion i 56 hiljada. Demokratska stranka osvojila je 2003. godine 480, a na ovim izborima oko 920 hiljada glasova. Demokratska stranka Srbije osvojila je sada, u koaliciji sa Novom Srbijom približno isti broj glasova kao i na prethodnim izborima – oko 680.000. Nova Srbija 2003. godine je osvojila 290.000 u koaliciji sa Srpskim pokretom obnove, koji je sada, prema prvim procjenama, dobio oko 150.000 glasova. G17 plus je 2003. godine dobila 423.000 a sada oko 275.000 glasova. Socijalistička partija Srbije dobila je na ovim izborima oko 245.000 glasova – 50.000 manje nego 2003. godine.

 
 

22 h: Prema preliminarnim rezultatima, na parlamentarnim izborima u Srbiji za sada vodi Srpska radikalna stranka sa osvojenih 28,5 osto glasova, a slijedi je Demokratrska stranka sa 22,9 odsto glasova, saopćio je večeras Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

 
 

 

 

 

 

Direktor CeSID-a Zoran Lučić rekao je na konfrenciji za novinare da je na osnovu dijela uzroka na trećem mjestu koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije sa 17 odsto glasova, a slijedi G17 plus sa 6,8 odsto osvojenih glasova. Iznad cenzusa je i Socijalistička partija Srbije sa 6,1 posto glasova, dok je koalicija LDP-GŠ-SDU-LSV "na klackalici" sa pet posto. Lučić je saopćio i rezultate manjinskih listi, prema kojima je Savez vojvođanskih Mađara dobio 52 hiljade glasova, Lista za Sandžak 32 hiljade, Romska partija 19.000 i Unija Roma Srbije između 15 – 16 hiljada, što bi trebalo da bude na granici za jedan mandat.

 

 
 

20 h: Glasanje na izborima u Srbiji završeno je večeras u 20 sati, kada treba da budu zatvorena sva biračka mesta. Građanima koji su se zatekli na biračkom mestu u 20 sati mora se omogućiti da glasaju. Biračka mesta otvorena su jutros u sedam sati.  Građani su birali između 20 izbornih lista. Centar za slobodne izbore i demokratiju najavio je da će procenu izbornih rezultata, na osnovu reprezentativnog uzorka, saopštiti oko 22 časa. Republička izborna komisija konačne rezultate izbora mora da saopšti najkasnije 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, odnosno do 25. januara u 20 sati. Za ulazak u parlament potrebno je da stranka, ili koalicija pređe ceznus, odnosno da osvoji najmanje pet odsto glasova. Cenzus ne važi za šest listi nacionalnih manjina. Mandati se raspodeljuju po Dontovom modelu, tako što se broj osvojenih glasova lista koje su prešle cenzus i lista manjina deli sa brojevima od jedan do 250. Za svaku listu dobije se po 250 razlomaka i potom se mandati raspodeljuju tako što najveći razlomak dobija mandat i tako redom do 250-tog.

 


(Beta)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku