hamburger-icon

Kliker.info

Izbor selektora : Kodro, Kranjčar, Plišek, Odović u najužem izboru

Izbor selektora : Kodro, Kranjčar, Plišek, Odović u najužem izboru

22 Decembra
13:00 2007

EL DIA Meho Kodro podría incorporarse al trabajo de pretemporada con el Tenerife

Meho Kodro 

Bh. reprezentacija, kako stoje stvari, neće dobiti selektora do kraja ove godine. Nakon što je NSBiH razriješio Fuada Muzurovića, krenula je kampanja za njegovog nasljednika. U "opticaju" je desetak imena. Domaćih i stranaca, premda ovdašnja sportska javnost Zlatka Kranjčara i Ivana Katalinića ne tretira kao "prave" strance, poput Jirži Plišeka, češkog stručnjaka, koji je spreman raditi za bosansku plaću (5. 000 eura).

Smajlović, Katalinski, Pirić…  Nakon "sječe selektora" iz NSBiH su najavili da će 28. decembra ponuditi neka imena. S druge strane, Sulejman Čolaković, dopredsjednik NSBiH smatra da ne treba žuriti sa izborom novog selektora. – U susretu sa Japanom (30. januara) našu reprezentaciju može privremeno voditi neko od uposlenika u Savezu, poput Josipa Katalinskog, Denijala Pirića, Miše Smajlovića – naglašava Čolaković. Njegovo mišljenje dijeli većina članova nogometne vlade. Decembar i januar su mjeseci brojnih praznika, svih vjeroispovijesti, pa je teško povjerovati da će Savez u naredih mjesec dana izabrati novog selektora. – Kvalifikacije su tek na jesen, pa nevidim potrebu za žurbom. Izbor selektora ne smije se svesti na telefonske razgovore i razmjenu sms poruka. Nemogu pojedinci na svoju ruku sastajati se sa pojedinim kandidatima. Moramo se dogovoriti ko će pregovarati u ime NSBiH, a ne da se svako ko se pojavi u medijima tretira kandidatom. Mora se znati naš prioritetni kriterij, a to je finansijska plaća koju Savez može dati, ali i program. Nesmijemo se više zadovoljavati trećim i četvrtim mjestima. I Luksemburg u novi ciklus ulazi sa ciljem da ostvari podvig. Mi godinama premiramo pobjede nad San Marinom, Maltom, umjesto da odredimo visoke premije za plasman na EP ili SP. Tako rade svi Savezi. I novom selektoru to treba dati do znanja – izjavio je Hamdo Abdić, "frontmen" među bošnjačkim kadrovima, koji uživa povjerenje i autoritet kod kolega iz FSRS i federalnih partnera.

Čeko, Abdić, Čolaković…    Osim spomenutih; Kranjčara, Katalinića i Plišeka, kao kandidati, sa manjim ili većim šansama spominju se Meho Kodro,, Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević, Amar Osim, Vlatko Glavaš, Milomir Odović, Ibro Zukanović, Borče Sredojević, Dragoslav Stepanović. Iako to čelnici Saveza nerado spominju, kod odabira novog selektora, vodiće se računa o nacionalnim kriterijima. Navodno su se članovi Predsjedništva usuglasili oko raspodjele ključnih selekcija. Tako će prema postignutom dogovoru, A tim pripasti Bošnjacima, mlada reprezentacija, kadrovima iz FSRS, a U – 19 Hrvatima. Velimir Stojnić ostaje u kadetskoj reprezentaciji. Teško će bh. nogomet naprijed ako će se izbor vršiti po nacionalnom ključu, ali je bosanska zbilja takva kakva jeste. Nažalost.

Bogdan Čeko, član Predsjedništva nije opterećen nacionalnim balansiranjem.  – Mene zanima samo stručna osoba, trener koji će pozivati najbolje i doprinijeti boljem ambijentu oko reprezentacije, koji će vratiti navijače na stadione – rezonuje Čeko. Čolaković, Čeko, Abdić i ostali se nadaju da jednako razmišlja i Iljo Dominković, kojem se spočitava da favorizuje Zlatka Kranjčara. Doduše, Dominković se javno, svesrdno zalaže za Mehmeda Baždarevića, koji navodno ne želi doći za Muzurovićevu plaću. Meša ima loše iskusto iz prošlogodišnje kampanje, kada je danima sakupljao dokumentaciju za natječaj, a onda otpao.

Bosanska plaća   Bez šansi nije ni Amar Osim, koji slovi kao trener čvrste ruke. On je trenutno bez angažmana. Ima selektorske amicije. Premda ga "bije" glas skupog trenera, navodno je izrazio spremnost da radi za plaću koju ponudi NSBiH. Slično razmišljaju i Milomir Odović, Borče Sredojević, Ibro Zukanović i Vlatko Glavaš. Ovaj posljednji je bio u Sliškovićevom "stožeru" u periodu kada je reprezentacija postigla najbolje rezultate. Igrao je u reprezentaciji od prvog okupljanja, bio kapiten "Ljiljana", posjeduje Profi licencu, govori strane jezike, ima trenerskog iskustva. Glavaš se uzda u podršku čelnika Saveza, sa kojima je godinama sarađivao. Dakle situacija je ovakva: desetak kandidata je izrazilo želju. Polovica je spremna odmah prihvatiti raditi za 5. 000 eura, dok neki izvan BiH traže veće "gaže". Pojedini među njima imaju sigurne angažmane. Nude svoje usluge, uglavnom kada nemaju klub. Ima i drugih koji bh. reprezentaciju žele iskoristiti za jačanje rejtinga i angažman, ali u nekim drugim varijantama.

Tehnička Komisija   Ma koliko Boško Vukovića iskompromitirao Tehmičku Komisiju, ovo tijelo se neće zaobići pri izboru novog selektora. Najviše radi prof. Munira Talovića, koji je odškolovao na desetine stručnjaka. Navodno je Tehnička Komisija stava da nam treba "stranac". Većina članova ove komisije podigla bi ruku za Plišeka, koji nudi najbolji program. No, Komisija može samo dati svoje prijedloge, dok će Izvršni odbor odlučiti ko je najpogodniji za selektora.

Ibraković, Tulić, Alispahić, Sredojević za U -21  Iako još nema zvaničnog stava, saznajemo da su u FSRS izrazili želju da mladu reprezentaciju vodi neko od trenera iz FSRS. Navodno su Branimir Tulić i Borče Sredojević, najozbiljniji kandidati za ovu poziciju. Velike šanse ima i Milomir Odović, koji je Slaviju izveo u Evropu. I sa Željom je Odović izborio mjesto na evropskoj sceni. Odović i Sredojević su kandidati za stručni štab A tima. Od bošnjačkih kadrova za U – 21 kandidiraju Abdulah Ibraković, Kemal Alispahić, Husref Musemić, Sakib Malkočević, Anel Karabeg… Ibraković ima profi licencu, a ispunjava i ostale kriterije, kao i Alispahić, koji ima igračko i trenersko internacionalno iskustvo. Kafa je u pitanju U -19, koju je vodio Ivo Knežević, za tu poziciju kandidiraju Ivica Barbarić, Dragan Jović, Toni Karačić…

Muzurović, Mušović, Hadžibegić…    Novi selektor biće sedmi po redu. Prvi je bio Fuad Muzurović. Odradio je cijeli ciklus, zauzeo četvrto mjesto iza Danske, Hrvatske, Grčke, a ispred Slovenije. Nakon Muzurovića, selekciju je vodio Džemaludin Mušovića, kojeg je na pola ciklusa zamijenio Faruk Hadžibegić. Treći ciklus je započeo i završio Mišo Smajlović, a zamijenio ga njegov asistent Blaž Slišković. Baka je jedini selektor koji je tri puta zaredom dobijao povjerenje. U trećem ciklusu je startao neuspješno, pa ga je zamijenio Muzurović.

Kodro: Čeka poziv   Meho Kodro, igračka legenda Veleža, Real Sosiedada, bivši napadač Barcelone, Tenerifa, Makabija, Alaveša, sa golemim igračkim iskustvom i trenerskom španskom diplomom, već je debitirao u Primeri. Sa Bakerom je vodio Real Sosiedad. Kodro nije tip koji će se sam nuditi. Igračka mu je karijera impresivna, bez i jedne mrlje. Kodro se dostajanstveno povukao iz reprezentacije. Ne krije da ima selektorske ambicije.- Naravno da me kao bivšeg kapitena reprezentacija zanima selektorska pozicija. To što ja imam ambicije i što sam igrao u reprezentaciji, ne znači da sam u prednosti nad drugim. Poštujem sve kandidate, koje znam i koje neznam. Bila mi bi čast voditi reprezentaciju. Ako me neko pozove, vrlo rado ću razgovarati. Nikakvi finansijski uslovi neće biti prepreka, ako postoji obostrana želja. Sa moje strane postoji, ali molim vas, nemojte ovo shvatiti da se nudim. Ko god bude izabran, poželiću mu sreću – izjavio je Kodro, koji je postigao 150 golova u zvaničnim utakmicama na terenima španske Primere. Ušao je u klupsku povijesti Real Sosiedada kao četvrti strijelac od kako postoji klub iz San Sebastiana. Kodro je za Real S postigao 84 gola.   (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku