hamburger-icon

Kliker.info

Ivo Komšić : Montgomery priziva novi rat u Bosni i Hercegovini

Ivo Komšić : Montgomery priziva novi rat u Bosni i Hercegovini

07 Juna
06:17 2009

Komentirajući stavove Vilijema Montgomerija (William Montgomery), bivšeg američkog ambasadora, u tekstu u "The New York Timesu", potpredsjednik SDA Šemsudin Mehmedović za "Dnevni avaz" kaže da je "politika podjele određenih država na Balkanu pogubna".
Zvaničan stav
– Montgomeri je bio ambasador u zemljama Balkana i trebao bi znati da je politika podjele određenih država i dovela do sukoba. Ne može se dozvoliti referendum samo jednom narodu. Ako je referendum u BiH, neka to bude za sve narode i stanovnike, pa kakav god bio rezultat – kaže Mehmedović. On ističe da se ne može "dozvoliti Srbima da oni iznesu jedan dio države".- Moraju se pitati i Bošnjaci, a ne da rezultati genocida koji su počinile snage JNA uz pomoć Srba iz BiH budu na neki način zakovani. To je neprihvatljiva politika i ja smatram da sadašnja američka administracija vodi ispravnu politiku prema BiH – navodi Mehmedović.
Ova njegova izjava je reakcija na Montgomerijev stav da bi u sklopu rješenja za situaciju u BiH trebalo omogućiti Republici Srpskoj organiziranje referenduma. Također, zamjenik predsjednika HDZBiH Niko Lozančić tvrdi da Montgomeri iznosi lične, a ne zvanične stavove SAD o budućnosti BiH, te da "vjerovatno ima svoje motive zašto u ovom trenutku izlazi s takvim stajalištima". On kaže da se nemamo razloga plašiti, jer zvanični stavovi svjetskih sila idu u prilog BiH. – Mi u BiH imamo najviše prava da razmišljamo šta je najbolje za našu zemlju. U BiH je proveden referendum, i to na potpuno zakonit, legitiman i regularan način. Rezultati se ne moraju svima dopasti. Ali, ako su oni doneseni na zakonit način, a jesu, red bi bio da se poštuju. Može se postaviti pitanje hoćemo li provoditi referendume sve dok rezultati ne budu odgovarali nekome – kazao je Lozančić.
Preuzeti odgovornost                Ratni član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDU Ivo Komšić tvrdi da Montgomerijeve izjave predstavljaju "prizivanje novog rata u BiH". – Neka gospodin preuzme odgovornost za to. U ovoj državi ima dovoljno onih koji bi poveli novi rat – rekao je Komšić.Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić ističe da pitanje budućnosti BiH Montgomeri treba "ostaviti nama, jer ćemo se mi za nju sami pobrinuti". Belkić je mišljenja da bivši ambasador ovime očito sebi pravi reklamu i da mu vjerovatno treba angažman.
Halilović: Ovaj glas nije usamljen             
Penzionisani general Armije RBiH i čelnik BPS-a Sefer Halilović tvrdi da su Montgomerijeve poruke veoma opasne.- Bolje bi bilo Montgomeriju da se time ne igra, jer u BiH je počinjen genocid. Pitanje cjelovitosti i integriteta BiH niko ne smije dovesti u pitanje. Ovaj glas nije usamljen, njih ima još, ali je mnogo više glasova onih koji će braniti BiH svim mogućim sredstvima – rekao je Halilović.

Živković: Pokajnička izjava

Milorad Živković, visoki zvaničnik SNSD-a, komentirajući Montgomerijev istup, navodi "da smo svi u BiH, a pogotovo u RS, siti pokajničkih izjava osoba koje su na ovim prostorima obavljale bilo kakvu funkciju". – Takve izjave, osim što peru njihovu moralnu savjest, nama ništa ne pomažu. Sve dok se to ne pretoči u zvaničnu politiku zemalja iz kojih dolaze – kaže Živković. (Kliker.info-Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku