hamburger-icon

Kliker.info

Ivica Osim : Treneri trebaju da brinu o taktici, izboru igrača a uprava o terenu

Ivica Osim : Treneri trebaju da brinu o taktici, izboru igrača a uprava o terenu

28 Maja
12:22 2008
Ivica Osim, proslavljeni bh. stručnjak, doskorašnji selektor japanske reprezentacije, odnedavno savjetnik u japanskom fudbalskom Savezu, ne može bez utakmica. Između redovnih terapija, popularni “Švabo” vrti satelitske kanale, gleda utakmice svih liga. Na “Kirin kupu” u Japanu, Osim se sreo sa Vahidom Halilhodžićem, selektorom Obale Slonovače. Kao i svaki put, kada smo nazvali u dom Osimovih, javila se susretljiva i ljubazna gospođa Asima Osim. Nakon što nas je upoznala sa vremenskim (ne)prilikama u Japanu, “sprema se kiša, a Švabo samo što nije došao”, zamolila nas je da razgovor bude što kraći.
– Svaki minut moramo izaći vani, pa Vas molim da ne pustite da se Ivica raspriča. Znate šta njemu nogomet znači. Satima može pričati – podsjetila nas je gospođa Asima. Onda se javio Ivica.
Nešto me grlo steže, ali dobro je. Zna biti i gore, u svom će stilu Osim za naš list.
Kako Vam se čini selekcija Obale Slonovače?
– Halilhodžiću neće biti nimalo lako. Ima odlične individualce, ali valja to sve posložiti. Kao što je poznato nisu posebno taktički verzirani. Obala Slonovače ima velike ambicije, a neće to ići lako. Jedanaest zvijezda ti ne garantuje rezultat.
Kakav je Japan bez Vas?
– Nema tu neke drastične promjene. Kostur tima se nije promijenio, ekipa ima samopouzdanje. Nisam na klupi, ali sam uz njih.
Idete na EP?
– Idem po zadatku. Imam poziciju savjetnika. Iskreno, koliko god čovijek ne može bez klupe, nekad je dobro pobjeći “na više”. Sa tribina je ugodnije. Godinama sam se naslušao raznih komentara sa tribina.
Hoće li favoriti bez problema u završnici, vidite li možda neka iznenađenja?
– Za fudbal bi bilo dobro da se pojavi neka nova Grčka, kao na EP u Portugalu. Dobro je to da se vidi da ne pobjeđuju samo bogati, da i autsajder, ma kako to zvučalo, ima šanse. Kao moguća iznenađenja vidim Hrvatsku, Rumuniju i Poljsku. Hrvatska je godinama sve bolja, bez problema prolaze kvalifikacije, nisu imali poteškoća sa smjenom generacija. Slaven Bilić ima dosta dobar izbor. Međutim, svi zaboravljaju Rumune. Oni bi mogli iznenaditi.
 Halilhodžić nam je pričao da se loš glas oko bh. nogometa širi na nogometnom globusu. Navodno ste najviše pričali o stanju u našem fudbalu.
– Istina je da smo najviše pričali o našem fudbalu. Nažalost, ne po dobrom. I to me brine. Žao mi je zbog svega što se dešava u bh. fudbalu. Nije to nažalost od jučer. Svako voli da se miješa u tuđi restor. Treneri trebaju da brinu o taktici, izboru igrača, oni o terenu, a Uprava o politici Saveza. Nažalost, kod nas je sve izmiješano. Dok je tako nema nafake. Politika je, ma šta ko mislio, duboko uključena u fudbal. Nije samo u bosanski, već u evropski, svjetski fudbal. Niko ne voli gubit, a to znači, da svi hoće pobjedu. To ne može “nazor”, pa se nekada ne biraju sredstva. Sadašnja situacija neće nikom donijeti dobra. Moguće da će samo novinari profitirati. Svaki je dan dragocijen, ako ne želimo da nam proleti još jedan ciklus – zaključio je na kraju intervjua za “San” Ivica Osima.
– Potrefilo mi se da ću u Austriji, u Gracu, gdje je moj drugi dom provesti radni odmor. Bit ću kod svojih prijatelja i pratiti evropsko prvenstvo. U julu sam u Sarajevu. Zaželio sam se svoje raje, prijatelja i sjedeljki na željeznici, kod Šaina i drugih sa kojima rado ćaskam – rekao je Osim. (Kliker.info-San
)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku