hamburger-icon

Kliker.info

Ivica Đikić : Hrvatska se treba suočiti s onim što je napravila tokom rata u BiH

Ivica Đikić : Hrvatska se treba suočiti s onim što je napravila tokom rata u BiH

24 Septembra
16:36 2017

Jesu li posljednje izjave predsjednice Republike Hrvatske dovele do ugroženosti odnosa BiH i Hrvatske, za Fokus je komentirao istaknuti regionalni scenarist, pisac i novinar Ivica Đikić.

Smatra da su izjave predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović motivirane pravomoćnom presudom, koja u novembru treba biti donesena pred Haškim tribunalom šestorici vojnih i političkih čelnika Herceg Bosne.

– Mislim da se u Hrvatskoj jako strahuje da bi ta presuda mogla biti identična onoj prvostupanjskoj prema kojoj su ti ljudi osuđeni na ozbiljne zatvorske kazne. To je presuda prema kojoj je Hrvatska proglašena krivom za udruženi zločinački pothvat protiv BiH. Mislim da se iz Hrvatske poduzimaju razne radnje da se nekako amortiziraju očekivanja od te presude ako ona bude za Hrvatsku negativna, rekao nam je Ivica Đikić koji ujedno smatra da javnost u Hrvatskoj ne zanima naročito ova tema s obzirom da se ona tiče vanjske politike.

– Mislim da se radi o operaciji državnog vodstva, državne elite koja ne želi toliko zaštititi ljude kojima se tamo sudi koliko želi zaštititi Hrvatsku od konstatacije u optužnici da je ova zemlja odgovorna za udruženi zločinački pothvat u BiH. Mislim da je smisao samo politički i da javnost s time nema neke veze niti zna o čemu se zapravo radi.

Podsjećamo, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović upozorila je prije nekoliko dana na opasnosti od islamskog radikalizma u BiH.

Ivica Đikić smatra da su takve konstatacije pogrešne.

– Mislim da se Hrvatska treba suočiti s onim to je napravila za vrijeme rata u BiH, a ne poduzimati lobističke operacije i akcije da odgodi svoje suočavanje s time što je Hrvatska radila u BiH, zaključio je Đikić.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je jučer u intervjuu za Jutarnji list rekla da su temelj njene politike dijalog i proaktivna politika ističući da je zbog toga pogađa to što se našla na udaru bh. društva.

Naglasila je da ne postoji nikakva kampanja protiv BiH i da je sigurna i stabilna BiH u interesu Hrvatske.

(Kliker.info-Fokus)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku