hamburger-icon

Kliker.info

Ivanić i Dodik se u nečemu ipak slažu : Srebrenica ne smije biti predmet politizacije

Ivanić i Dodik se u nečemu ipak slažu : Srebrenica ne smije biti predmet politizacije

28 Maja
14:34 2015

pomirenje12Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je Srebranica događaj koji treba odvojiti od bilo kakve politizacije te pokazati poštovanje prema žrtvama iz 1995. godine. Nakon razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, Ivanić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da zna neke političare koji se Srebrenice sjete samo jednom godišnje i kojima žrtve Srebrenice služe samo za politizaciju.

– Spreman sam da tom događaju dajem puno poštovanje i budem u Srebrenici 11. jula, ali, ako je to pitanje o kojem se neki političari takmiče da budu tamo politizirajući cijelu situaciju, u tome neću učestvovati – rekao je Ivanić ističući da se predlaganjem rezolucije o osudi genocida u Srebrenici u parlamentu RS-a ne doprinosi pomirenju i davanju stvarnog poštovanja žrtvama.

Kazao je da neće prisustvovati komemorativnom skupu u Srebrenici 11. jula, ako se nastavi takva situacija, iako, dodao je, smatra da treba odati počast žrtvama.

I predsjednik RS-a Milorad Dodik je kazao da se svi zvaničnici u RS-u ne slažu s najavama usvajanja u parlamentu BiH rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

-To nije prvi put da se ona predlaže – rekao je Dodik navodeći da se tim dokumentom želi politizirati situacija te usložniti odnosi u BiH uoči 11. jula.

-Nije dobro usložnjavati političku situaciju, jer bi se time usložnila i sigurnosna situacija – ocijenjio je Dodik ističući da potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić nema ustavnu mogućnost da predlaže takvu rezoluciju ni na nivou RS-a. Samo Kabinet predsjednika RS-a može po zakonima uputiti takve dokumente u NSRS, ali to neće uraditi, jer, kako kaže, to neće doprinijeti pomirenju.

Entitetski predsjednik je dodao da je bio u Srebrenici i odao počast žrtvama te ponovio da se na tom prostoru “dogodio veliki zločin“. Dodik je rekao da evropski put nije zaustavljen i neće biti zaustavljen od RS-a, ali da taj entitet želi da bude vidljiv na tom putu u skladu sa svojim ovlaštenjima. Na sastanku Dodika i Ivanića razgovorano je o saradnji institucija RS-a i BiH te evropskim integracijama i provođenju reformi, za što su, kaže, opredijeljene entitetske institucije .

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku