hamburger-icon

Kliker.info

Istraživanje o ljubomori : Muškarci ne praštaju seksualnu, a žene emocionalnu nevjeru

Istraživanje o ljubomori : Muškarci ne praštaju seksualnu, a žene emocionalnu nevjeru

12 Januara
03:08 2015

ljubomora1David Frederick  i Melissa Fales, s uglednoga kalifornijskog sveučilišta Chapman, obavili su dosad najveće istraživanje osjećaja ljubomore anketirajući skupinu od 64.000 odraslih Amerikanaca u dobi od 18 do 65 godina (u prosjeku su bili u kasnim 30-im godinama), različite spolne orijentacije, da bi utvrdili kako bi reagirali na potencijalnu seksualnu, odnosno emocionalnu nevjeru.

Polazište studije bila je teza da su žene osjetljivije na emocionalnu nevjeru, dok muškarci burnije reagiraju na seksualnu nevjeru. Uzroci takvih reakcija objašnjavaju se genetskim naslijeđem i odgojem, doduše bez detaljne antropološke analize, što također treba uzeti u obzir.

U promatranu skupinu bile su uključene biseksualne, heteroseksualne i homoseksualne odrasle osobe. Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju trebali su odgovoriti na pitanje što bi ih više potreslo – emocionalna ili seksualna nevjera njihovih partnera/partnerica, odnosno kako bi reagirali u situaciji da otkriju da je njihov partner, ili partnerica, imao s nekim seksualnu avanturu bez ljubavi, ili da je bio u ljubavnoj vezi, ali bez intimnosti.

Rezultati su pokazali da muškarci i žene različito reagiraju na navjeru, pa tako heteroseksualne muškarce najviše uzrujava seksualna nevjera (54 posto muškaraca i 34 posto heteroseksualnih žena). S druge strane, heteroseksualne žene više pogađa emocionalna nevjera (65 posto žena u odnosu na 46 posto muškaraca). Isti rezultat vrijedi i za biseksualne i homoseksualne parove, neovisno o duljini veze i drugim sociološkim faktorima. Dakle, ljubomorna reakcija na emocionalnu i seksualnu nevjeru približno je jednaka.

“Heteroseksualni muškarci razlikuju se od svih ostalih kategorija ispitanika, oni su, naime, bili jedini koje bi mnogo više uznemirila seksualna nevjera nego emocionalna”, kazao je dr. sc. David Frederick, glavni autor studije, istaknuvši kako stavovi homoseksualaca i biseksualnih osoba do sada nije dovoljno znanstveno proučavan, pogotovo ne s evolucijskog stajališta.

Seksualna i emocionalna nevjera mogu izazvati velike emocionalne traume kod muškaraca i žena, od slomljena srca, preko naglih i bolnih prekida kao što je napuštanje partnera, partnersko nasilje do gubitka svega onoga što je uloženo u partnersku vezu.

“Odgovori muškaraca i žena o potencijalnoj nevjeri kretali su se u rasponu od intenzivne tjeskobe zbog ljubomore do razrade posebnog plana iskazivanja pažnje kako bi partnera vratili natrag. Ljubomora može izazvati štetno i nasilno ponašanje, i zato je važno razumjeti najsnažnije okidače ljubomore”, pojasnio je dr. Frederick.

U razvoju ljudske vrste postoje dva odnosa prema potomstvu. Muškarci imaju problem jer nikada nisu sigurni je li dijete njihovo, jer uvijek postoji mogućnost da je začeto s drugim muškarcem, pa ih muči problem nesigurnog očinstva. S druge strane, žene nikada nemaju problem nesigurnog majčinstva. Dakle, očito je da muškarci i žene imaju različite razloge za seksualnu ljubomoru, s tim da je muškarci doživljavaju intenzivnije u usporedbi sa ženama.

Budući da se žene ne suočavaju s problemom nesigurnog majčinstva, one sebi mogu dopustiti rizik gubitka materijalnih resursa i lojalnosti partnera ako se odluče za novu vezu, što je također još jedan od razloga za ljubomoru.
“Postoji neslaganje oko toga zašto se značajno razlikuju žene i muškarci u svojim odgovorima o seksualnoj i emocionalnoj nevjeri. Većina istraživanja oslanjala se do sada na manje uzorke koji su istraživani na fakultetima. Mi smo sada istražili ovaj fenomen na velikom i raznovrsnom uzorku Amerikanaca”, rekao je dr. Frederick. Dodao je također da doživljaj emocionalne nevjere ovisi o okolišu i osobnim karakteristikama partnera, a manje o dobi, razini dohotka, duljini veze i nevjere.

Čimbenici kao što su dob, prihodi i zajednička djeca, pokazalo se, utječu na reakciju zbog seksualne, odnosno emocionalne nevjere. Međutim, zanimljivo je da su mlađi sudionici iskazivali burniju reakciju na potencijanu seksualnu nevjeru od starijih sudionika studije.

Javorka Luetić (Slobodna Dalmacija)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku