hamburger-icon

Kliker.info

Istraga protiv Dodika : Češlja se dokumentacija Vlade RS

Istraga protiv Dodika : Češlja se dokumentacija Vlade RS

25 Augusta
05:51 2008

Lukavi Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, u petak je osuo drvlje i kamenje na pravosudne institucije BiH i indirektno poručio:Ne priznajem sud Bosne i Hercegovine. Ne priznajem Tužilaštvo BiH. Ne priznajem međunarodnu zajednicu.

Uz to je dodao da će svakako sve nadležnosti u oblasti pravosuđa vratiti entitetima. Sasvim je jasno da on to nije rekao tek tako nego da je pažljivo izvagao svaku svoju riječ i još pažljivije odredio termin kada će ih izgovoriti. Naime, premijer RS ima pouzdane informacije da se vodi istraga protiv njega zbog brojnih finansijskih i drugih malverzacija teških stotine miliona maraka. S tom istragom upoznat je i dio međunarodne zajednice što kod Dodika stvara dodatnu paniku i nervozu.Kako „San“ saznaje, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prije nekoliko mjeseci završila je prvu fazu istrage o Dodikovom poslovanju i o tome je obaviješteno i Tužilaštvo BiH kod kojeg se nalazi dokumentacija.Prema nekim informacijama iz Banjaluke, pripadnici SIPA-e su i prošle sedmice bili u zgradi Vlade Republike Srpske gdje su češljali neke dokumente, a zatim i izuzeli određenu dokumentaciju. To su učinili u skladu sa nalogom koji su dobili od Tužilaštva BiH. U Vladi RS niko to neće zvanično da potvrdi, pa čak ni potpredsjednica Jasna Brkić koja je novinarima kazala da ne zna ništa o bilo kakvim istragama koje vodi SIPA. To je znakovito, posebno zato što je nedavno i iz samog Tužilaštva BiH potvrđeno da se vodi istraga o određenim poslovima Vlade Republike Srpske.

Skretanje pažnje

Prema onome što „San“ saznaje, pripadnici SIPA-e kontrolišu i istražuju neke finansijske transakcije u režiji Vlade RS i njenog predsjednika Milorada Dodika i prodaju pojedinih strateških objekata i preduzeća iz ovog entiteta, a koja je upitna i vrlo sumnjiva. To se oprije svega odnosi na izgradnju zgrade Vlade u banjaluci, privatizaciju Naftne industrije Republike Srpske, naročito Rafinerije Bosanski Brod, i prodaju Termoelektrane Gacko, ali i nekih drugih preduzeća. Odnosi se to i na sumnjivu dodjelu poslova putem tendera, zatim ugovore između Vlade i pojedinih tvrtki odnosno njihovih vlasnika i poslove vezane za izgradnju autoputa Banjaluka-Bosanska Gradiška.

Biljana Bokić, glasnogovornik premijera RS Milorada Dodika poručila je da pojedini visokopozicionirani pripadnici SIPA-e i Tužilaštva BiH po nalogu OHR-a zloupotrebljavaju položaj i izlaze iz okvira svojih nadležnosti „a sve s ciljem urušavanja ugleda Vlade i njenog predsjednika Milorada Dodika“.Nema nikakve sumnje da je Dodik poduzeo sve da bi skrenuo pažnju sa sebe i  malverzacija koje je počinio, pa osim što nastoji da  sve prebaci na politički kolosijek, on je preko svojih ljudi u Beogradu lansirao  priču u pojedinim srbijanskim listovima da je u Sarajevu formirana zavjerenička grupa protiv njega. U tu grupu uvrstio je Rafija Gregorijana, zamjenika visokog predstavnika, Čarlsa Ingliša, ambasadora SAD-a u biH, Dru Engela, šefa Posebnog odjela Tužilaštva BiH za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, šefa Antikorupcionog tima OHR-a, Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, Zlatka Lagumdžiju, predsjednika SDP-a, Dragana Lukača, zamjenika direktora SIPA-e i još neke strane diplomate i domaće zvaničnike.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku