hamburger-icon

Kliker.info

Istorijska prekretnica : NASA je za testiranje komunikacija iz dubokog svemira odabrala žutog mačka (VIDEO)

Istorijska prekretnica : NASA je za testiranje komunikacija iz dubokog svemira odabrala žutog mačka (VIDEO)

20 Decembra
06:01 2023

NASA je video jedne mačke emitirala u svemiru. Preciznije, NASA je emitirala video od 15 sekundi koji prikazuje mačka Tatersa kako se izležava na plavom kauču, a onda skoči u lov za crvenom laserskom točkom.

Video je ultra visoke razlučivosti i emitiran je s udaljenosti od 32 miliona milja kako bi testirali optičke komunikacije s dubokim svemirom.

Komunikacija s dubokim svemirom

Kako bi mogli testirati novi oblik komunikacija s dubokim svemirom,NASA je uzela Tatersov video i učitala ga na sondu Psyche vrijednu 1,2 miijarde dolara, koja je u oktobru  lansirana na šestogodišnje putovanje.

Na tom putu koji iznosi tri i pol milijarda kilometara do udaljenog rijetkog asteroida bogatog metalima, sonda Psyche je emitirala i Tatersov video.

“Jedan od ciljeva je pokazati sposobnost prijenosa širokopojasnog videa na milijune kilometara. Ništa na Psycheu ne generira video podatke, pa obično šaljemo pakete nasumično generiranih testnih podataka”, pojasnio je Bill Klipstein, voditelj projekta tehnološke demonstracije u JPL-u.

“Ali kako bismo ovaj značajan događaj učinili nezaboravnijim, odlučili smo surađivati ​​s dizajnerima iz JPL-a na stvaranju zabavnog videa koji prikazuje bit demonstracije kao dijela misije Psyche”, dodao je.

Rekordna udaljenost prijenosa

NASA se nada da će jednog dana emitirati video i druge podatke vrlo velike propusnosti iz dubokog svemira, te tako omogućiti buduće ljudske misije izvan Zemljine orbite.

Kako bi testrali cijeli sustav, na sondu Psyche je postavljen laserski primopredajnik koji je emitirao video kao kodirani bljesak infracrvenog lasera. Taj je laserski bljesak potom uhvatila zvjezdarnica Palomar u Kaliforniji svojim teleskopom Hale.

Rekordna udaljenost prijenosa je oko 80 puta veća od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca, a laserskom signalu je trebalo samo 101 sekundu da stigne do Zemlje, objavila je NASA. To je puno brže nego da su slali isti video klasičnim širokopojasnim internetskim vezama na Zemlji.

Nakon primitka videa u Palomaru, on je poslan JPL-u preko interneta, a ta je veza bila sporija od signala koji je dolazio iz dubokog svemira, rekli su iz NASA-e.

Povijesna prekretnica

U NASA-i ovaj uspješan eksperiment nazivaju povijesnom prekretnicom, javlja BBC. No, to ne znači da je eksperiment gotov. Kako se Psyche bude nastavila udaljavati od Zemlje, tako će i dalje slati signale iz dubokog svemira kako bi se testirale komunikacijske sposobnosti i optička komunikacija.

“Povećanje naše propusnosti ključno je za postizanje naših budućih istraživačkih i znanstvenih ciljeva i veselimo se kontinuiranom napretku ove tehnologije i transformaciji načina na koji komuniciramo tijekom budućih međuplanetarnih misija”, zaključila je je Pam Melroy, zamjenica upravitelja NASA-e.

Mačak Taters, čije su šape ostale čvrsto na Zemlji, u vlasništvu je zaposlenika NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon (JPL) u Kaliforniji.

(Nacional)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku