hamburger-icon

Kliker.info

Istočna Bosna: Nema opasnosti od poplava u našoj zemlji

Istočna Bosna: Nema opasnosti od poplava u našoj zemlji

25 Novembra
00:15 2006

– Tara je nakon dva dana počela da teče punom snagom. Brana je probijena. Javili smo kolegama iz BiH da povećaju stepen mobilnosti na čitavom toku Drine do brane kod Višegrada", rekao je Begović.

Kanal na odronu na rijeci Tari prokopali su pripadnici Vojske i MUP-a Crne Gore i Službe spasa i pripadnici kluba "Ekstrem". Prema procjenama, u kanjon Tare 20 kilometara od Mojkovca sručilo se najmanje milion kubika pjeskovitog zemljišta, koje je izazvalo katastrofalne posljedice po biljni i životinjski svijet Nacionalnog parka "Durmitor", kojem pripada rijeka Tara. Uz zemlju, pijesak i kamenje u kanjon su se sručili i ogromni borovi. Strahujući od naglog probijanja brane i izlijevanja velike količine akumulirane vode koje bi dovelo do poplava u pripravnost su stavljene sve nadležne službe u Crnoj Gori i ugroženom istočnom dijelu BiH. Obrušavanje zemlje formiralo je branu, visoku oko 50 i dugu stotinak metara, koja je stvorila jezero čiji je nivo neprestano rastao, a juče u popodnevnim časovima voda se počela prelijevati preko brane. Zbog opasnosti od naglog probijanja brane i snažnog plavnog talasa mještani sela Kaludra u opštini Mojkovac su evakuisani. U strahu od vodenog talasa juče su bili i stanovnici Foče, kroz koju protiče Drina. Opštinski štab Civilne zaštite bio je u stalnom zasjedanju, a djeca nisu išla u škole i vrtiće. Policija je obilazila stanovništvo u priobalnom području i upozoravala ih da evakuišu stoku i sklone vrijednu imovinu. "Očekujemo da nivo Drine poraste za najviše tri metra", kazao je juče Zdravko Krsmanović, načelnik opštine Foča, prije nego što je brana probijena. On je dodao da će fočanska Civilna zaštita biti u pripravnosti cijelu noć. Krsmanović i mještani strahovali su da bi u slučaju naglog probijanja brane dio grada uz korito Drine došao pod direktan udar plavnog talasa. Dušanka Stanković, načelnik Štaba Civilne zaštite u Foči, kazala je pred probijanje brane da nema razloga za paniku, navodeći da su u hidroelektranama Višegrad i Mratinje preduzeli sve mjere u slučaju naleta snažnog vodenog talasa. Stručnjaci još nisu utvrdili šta je prouzrokovalo odron, ali se pretpostavlja da je do klizanja zemljišta došlo zbog jakih kiša prethodnih dana. Podgorički mediji navode da je moguće predvidjeti geološke pojave kao što je odronjavanje zemljišta, ali ako se na vrijeme obave istraživanja geoloških podloga. U Crnoj Gori, dodaju, zbog besparice na tom planu ništa nije urađeno u posljednjih 20 godina.

"Pobjeda": Prve vijesti o obrušavanju zemlje

 

 

 

Kako javlja list "Pobjeda", Rijeka Tara zaustavljena je jutros oko šest sati u Crnim podima, na kapiji njenog kanjona, dvadesetak kilometara nizvodno od Mojkovca. Ogromna količina zemlje i stijena sručila se sa padina, sa lijeve strane, u korito Tare i prekinula njen tok. Ta, voljom prirode nastala brana visoka je, kako se procjenjuje, preko 40 metara, a korito rijeke zauzela je u dužini od preko stotinu metara. Odronjeni materijal, koji čini i dio prašume crnih borova, "armiran" je, kako nam je rekao direktor Nacionalnog parka Durmitor Tomo Pajović, sa oko 500 kubika borovih i bukovih stabala, tako da ne treba očekivati da će rijeka probiti tu prepreku. On je odron nazvao pravom katastrofom i dodao da se posljedice, u ovom trenutku, ne mogu ni naslutiti kao ni prognozirati šta će se dalje događati.
Zaustavljena Tara pretvara se u jezero, a do večernjih sati poplavila je veći dio sela Kaludra i uništila brojna imanja, ali još nije stigla do kuća, jer se one nalaze visočije, u strani. Poplavljena su i priobalna područja Gostilovine.
Potpredsjednik opštine Mojkovac Stevan Grdinić kazao je za "Pobjedu" da je situacija alarmantna i da je, uzvodno ugroženo i područje Slatine kao i škola u tom kraju. Teško je predvidjeti šta će se u narednom periodu događati. Moguće je da akumulacija koja se širi pokrene i neka nova klizišta", rekao je Grdinić i dodao da se vrše pripreme za eventualnu evakuaciju stanovništva iz ugroženih područja.
Danas, oko 14 sati i 30 minuta na mjesto odrona stigla je i specijalna, stručna ekipa Vojske Crne Gore. Nakon uvida vojni stručnjaci su odbacili svaku mogućnost miniranja ili slične intervencije na brani, o čemu se danas u Mojkovcu pričalo, jer bi takav zahvat pokrenuo nove odrone. Tara, dakle, mora sama da nađe svoj put, odnosno da se prelije preko brane, a to se, po svemu sudeći, neće dogoditi brzo.
Večeras u 20 sati nivo akumulacije bio je pet metara niži od brane. Da bi došlo do prelivanja akumulacija mora da poplavi velike površine zemljišta, kilometrima uzvodno, što bi, prema nekim procjenama moglo trajati dva do tri dana. Prema prvim mjerenjima akumulacija će, kada dostigne prelivni nivo poplaviti najmanje pet kuća, a u opasnosti je i zgrada škole u Slatini, izjavio je Dragan Marković, šef opštinske službe zaštite i komandir Vatrogasne jedinice. On je rekao da će spasilačke ekipe opštine, vatrogasci i Služba civilne zaštite večeras dežurati na ugroženom području, kako bi se blagovremeno pomoglo stanovništvu tog kraja, ukoliko se dogodi nešto nepredviđeno. Iz istih razloga, pored zaustavljene Tare, dežuraće i policija i brojni građani – svi maksimalno spremni da pomognu ljudima, ali nemoćni da otvore put Tari.

Nema struje u selima/Spremaju se evakuacije

Prema posljednjim informacijama u selima oko jezera nema električne energije, jer je nekoliko stubova za struju pod vodom.  Voda je nadirala i ka selima Slatina i Prošćenje, a najugroženije su bile kuće u blizini rijeke, osnovna škola i seosko groblje.  Prema riječima Zapovjednika vatrogasne postrojbe Dragana Markovića, razina Tare strahovito brzo raste uzvodno, i prijeti opasnost od novih klizišta. Dijelovi brda, iako u manjim intenzitetom još uvijek se obrušavaju. Pitanje je trenutka kada će doći do novog odrona – rekao je “Vijestima” geometar Željko Smolović, nakon izlaska iz kanjona.  Brana se ne može minirati, niti se motornim šegama može raščistiti površinski dio, već će se najvjerojatnije sačekati da razina vode poraste preko brane i rijeka sama ponese tisuće kubika nanosa. Prema sada dostupnim procjenama, voda ne može preliti branu za manje od tri ili četiri dana.  Prema nepotvrđenim informacijama Crna Gora je stavila svoje vojne snage u pripravnost kako bi se lakše kontrolirala situacija te pripremile eventualne evakuacije i operacije spašavanja. Razina Tare je, nakon odrona kojim je stvoreno novo jezero, dostigla sedam metara u dolini sela Kaludra izjavio je direktor Direkcije za imovinu Mojkovca Dejan Medojević prenosi Beta. Prema njegovim rečima, razina vode je takva da se "približava žicama dalekovoda". "Stvoreno je ogromno jezero i voda prijeti kućamasela Kaludra!", rekao je Medojević, podsećajući kako je stanovništvo ovoga sela evakuirano još sinoć zbog opasnosti od kližišta.On je upozorio kako bi podizanje razine vode moglo ugroziti sela Slatinu i Gostilovinu za čiju su evakuaciju već spremni timovi.

Strah u Foči!

Nakon informacije kako je razina Tare samo metar i pol od vrha brane Civilna zaštita Foče sugerira lokalnom stanovništvu koje živi u okolici prema Šćepan-polju da se izmjesti na viša područja, što neki i čine, izjavio je za Agenciju FENA predsjednik Skupštine općine Foča Lutvo Šukalo.  "Sve ovisi od daljnjeg ponašanja vode. Škole u Foči danas ne rade, Općinski stožer Civilne zaštite i cijelo područje su u pripravnosti", kazao je on. Stožer Civilne zaštite Foča u stalnom je zasjedanju zbog mogućnosti izlivanja Tare kojoj je zbog odrona brda u Crnoj Gori prekinut tok, izjavio je načelnik općine Zdravko Krsmanović agenciji Srna. "Tok rijeke prekinut je već 28 sati iznad Žabljaka prema Mojkovcu gdje je napravljena brana koja je udaljena 100 kilometara od grada. Brana stvara veliku akumulaciju vode koja izlivom može ugroziti grad. Poplavni val očekujemo oko 15.00 sati i ukoliko bi crnogorske ekipe na rijeci Tari postepeno puštale tok vode, val vode kroz Foču bi mogao proći sigurno", rekao je Krsmanović. Prema njegovim riječima, ako bi se dogodilo da brana odjednom popusti i da naiđe vodeni val s novim klizištima, onda bi bili potopljeni dijelovi grada neposredno uz Drinu. Na području pored Drine iz objekata izmještena stoka i vrijednija pokretna imovina.

Federalni OC Civilne zaštite: Pratimo stanje

Iz Federalnog operativnog centra Civilne zaštite Pincom.info doznaje kako su poduzete sve preventivne mjere za zaštitu stanovništva. Centar je u stalnoj vezi s crnogorskim operativnim centrom. Na području Federacije (Županija Goražde) stnovništvo se obavještava o stanju i opasnosti . Za sada nema izravne opasnosti ali ipak upozoravaju stanovništvo uz Drinu, posebice ribare, kako popuštanjem prirodne brane može doći do iznenadnog naglog rasta vodostaja.

 

 

 

(Pobjeda/Pincom.info/Agencije/Nezavisne), (Foto: Pobjeda)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku