hamburger-icon

Kliker.info

ISTARAŽUJEMO Kako su se tajkuni sjetili Vanuatua: Porezni dženet za Hercegovce

ISTARAŽUJEMO Kako su se tajkuni sjetili Vanuatua: Porezni dženet za Hercegovce

22 Aprila
00:38 2007

Kako bi izbjegli plaćanje vrtoglavih iznosa  carinskih dadžbina,   PDV-a, ali i postigli druge značajne uštede  uključujući i troškove  registracije vozila, dosjetljivi hercegovački tajkuni počeli su koristiti i specifične aspekte globalizacije, pa se na ulicama gradova u Hercegovini u posljednje vrijeme sve češće mogu vidjeti saobraćajne tablice egzotičnih država, poput južnopacifičke Republike Vanuatu, smještene 1700 kilometara istočno od Australije!

Objašnjenje činjenice zašto bogati Hercegovci voze automobile registrovane u egzotičnoj državici u Oceaniji, koju mnogi među njima  ne bi mogli naći na kartama, jeste jednostavna činjenica da je Vanuatu «porezni dženet». Naime, ta država nudi neograničene porezne i druge pogodnosti uključivši i registraciju vozila, papire i vanuatanske registarske tablice i to sve za cijenu od nevjerovatnih 820 američkih dolara, bez obzira na cijenu  i starost automobila!? Uz to, sve ovo možete ovo uraditi sjedeći za kućnim kompjuterom. Inače, kako saznajemo, na ovaj način uglavnom se registruju skupocjena vozila koja bogati vlasnici kupuju u zapadnoj Evropi. Nakon toga   registraciju vrše u Vanuatuu, da bi, na kraju vozila dovezli u BiH. U Hercegovini tablice Vanuatua uglavnom koriste vlasnici  vozila marke «Audi A8», «BMW X5», «Bently» «Ferrari», «Porsche» i drugi čija cijena daleko nadmašuje stotinu hiljada konvertibilnih maraka. Egzotično porijeklo svojih automobila vlasnici ne žele komentirati. Ovi bogataši se često tituliraju kao «samozatajni tipovi».
Kako «Dnevni avaz» saznaje, trend vožnje automobila s tablicama Vanuatua hercegovački tajkuni prihvatili su iz Hrvatske, mada neslužbene informacije govore da su ga i tamo donijeli upravo «biznismeni» porijeklom iz jugozapadnih dijelova naše zemlje. Naime, i na mnogim zagrebačkim i elitnim mjestima drugih većih gradova Hrvatske mogu se vidjeti automobili s ovakvim tablicama. Donekle, voziti automobil s tablicama Vanuatua je postalo «in» u ovom regionu..

Vanuatu je u svijetu posebno poznat  po tome što se registracija automobila uglavnom vrši samo jednom. Upravo zbog toga u svijetu vozi triput više automobila s registracijskim pločicama Vanuatua nego što je stanovnika te daleke zemlje.
Tako se u Evropi sve češće na skupocjenim automobilima mogu vidjeti palme i zastava   te daleke države.
Jedan od najlakših metoda da se dokopate tablica Vanuatua jeste da osnujete međunarodnu firmu sa sjedištem u toj zemlji. Nakon toga  po cijelome svijetu možete voziti automobil s njezinom registarskim tablicama.  No, česti su slučajevi da se naši zemljaci i drugi Evropljani i prijavljuju privremeno Vanuatuu, gdje boravišna viza košta 140 dolara ili čak uzimaju i državljanstvo.  Jer, ako želite u Vanuatu možete uvesti i najskuplje vozilo i ne platiti ništa osim registracije i osiguranja. Pogrešan je dojam da u Vanuatu uopće trebate ići da bi dovezli vozilo.  Ne, ona se  jednostavno registruju preko interneta ili nekog zastupnika.  Ali, da bi automobil ušao u BiH mora imati dokumentaciju Vanuatua, važeću saobraćajnu dozvolu i zeleni karton i  osiguranje koje važi u našoj državi. Police osiguranja iz Vanuatua ne vrijede. Ali i zato su Hercegovci našli rješenje. Pri ulasku u BiH vlasnici takvih vozila plaćaju osiguranje od 79 KM za mjesec dana i onda isto produžavaju. Iako ne bi trebala, osiguravajuće kuće uglavnom produžuju to osiguranje. Lokalna policija  ne zna ništa o ovim vozilima, a uglavnom smatraju da u svemu tome nema ništa sporeno. Sve, vele, izgleda legalno. Neslužbeno će vam tek reći kako je jasno da Hercegovci koriste rupe u zakonu, ali da se tome teško može stati u kraj i u Evropi, a posebno u nas. Svi su mišljenja da po ovom pitanju treba više uraditi Uprava za indirektno oporezivanje i druge službe, ali niko ne zna reći i šta treba da se uradi. No, nekako se stječe dojam da i ostale državne institucije nemaju puno informacija  s kakvim su se problemom uhvatili u koštac. Direktor Uprave za indirekto oporezivanje Kemal Čaušević kaže za «Dnevni avaz» da su informacije o vozilima s Vanuatua itekako zanimljive i da će biti predmet provjere UIO. On kaže da Uprava pomoću odgovarajućih sistema može otkriti koliko ima ovakvih vozila, te da će biti ispitano da li u ovakvim slučajevima ima kršenja zakonskih propisa naše zemlje.
– Na ovu pojavu treba gledati kao na sve moguće modalitete izbjegavanja plaćanja indirektnih poreza.  Ne znamo još obim pojave, ali ćemo istražiti. Vjerujem da provjere i otkrivanje  evenutaualnih zloupotreba može otkriti kroz kontrolu  upotrebe ovih  vozila.  Mi ćemo provjeravati obim  ove pojave i preko našeg informacionog sistema provjerit ćemo  broj ovakvih vozila  – kaže nam  Saudin Terzić, p
omoćnik direktora u Sektoru za provođenje i poštivanje carinskih i poreznih zakonskih propisa Uprave za indirektno oporezivanje..
Terzić smatra da ovaj slučaj potvrđuje kako modaliteti prevara u domenu obaveza prema državi  koji se primjenjuju u Evropskoj uniji samo preslikavaju u BiH. 
– Kriminalci su veoma dobro obaviješteni na koji način kroz rupe u zakonu može izbjeći obaveze prema državi i  napraviti zloupotreba – kazao je Terzić.

On kaže da se UIO ne može sam izboriti sa ovom, ali ni drugim sličnim pojavama.

Pojašnjava da je isključiva  nadležnost policijskih agencija da u kontroli saobraćaja provjeri na koga je vozilo uvezeno i kako ga neko koristi.

Da se adekvatnim mjerama ovaj trend, ipak, može suzbiti potvrđuje i to da je australska porezna uprava ove je godine stavila u žarište svog rada obračun s izbjegavanjem plaćanja poreza i pranjem novca, a  na njezinoj meti posebno je Vanutu.

Faruk VELE (Dnevni avaz)

Firme ne plaćaju porez prvih 20 godina rada!?

Parlamentarna Republika Vanuatu ima oko 200.000 stanovnika. Postoji od 1980, a prije toga je bila kolonija Velike Britanije i Francuske, koje, uz Tajvan, jedine imaju diplomatske odnose sa tom zemljom. Čini je grupa otoka površine ukupno 12.200 kvadratnih kilometara. U njemu se koriste tri su službena jezika i to engleski,  bislama i francuski, a u upotrebi je stotinjak domicilnih dijalekata. Ova zemlja svjetsku pažnju ne mami samo svojim prelijepim plažama i tropskom  klimom, već i nevjerovatno blagom poreznom politikom. Tome u prilog govori i činjenica da preduzeća u prvih 20 godina rada uopće ne trebaju plaćati porez! U Vanuatuu još ne postoje porezi na dohodak i dobit, korporativni porez, porezi  na nekretnine, porezi na nasljedstvo, te na poklone. Za osnivanje firme u «Vanuatu» potrebno je samo 1050 dolara, te još 300 dolara svake godine. Potreban je samo jedan dioničar, ne morate imati ni radnika, a ime vlasnika može se zatajiti.
Ekonomija Vanuatua zasniva na takozvanim off-shore kompanijama. Radi se  o kompanijama koje su izmještene u tu državu kako bi se izbjeglo plaćanje poreza ili zbog poreznih olakšica.

Čak i Ustav Vanuatua prepoznaje  virtualne banke kao legalne, tako da možete položiti i podići novac u Vanuatuu, sklapati poslove, obavljati transakcije i internetom, štos ostavlja prostora za razne manipulacije. No, Vlada ove države garantira  da o tome nitko nikada neće ništa znati.

Internetom uštedjeti na desetine hiljada maraka

Putem interneta može se ostvariti kontakt sa stotinama  kompanija  uz pomoć kojih se može  registrirati automobil u Vanuatuu i to iz svoga doma. Jedna od njih je www.ptclub.com/taxfreecars. Na njoj nude online obrazac kojeg treba popuniti i platiti određeni iznos kako bi se obavila registracija. Dokaz o registraciji vozila se može dobiti poštom. Na registraciji vozila može se uštedjeti na desetine hiljada maraka.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku