hamburger-icon

Kliker.info

Irci odbacili Lisabonski ugovor, Europska unija u novoj krizi

Irci odbacili Lisabonski ugovor, Europska unija u novoj krizi

14 Juna
16:39 2008

Glasači u Irskoj su na referendumu održanom u četvrtak odbacili prijedlog reformskog ugovora Europske unije. Protiv Lisabonskog ugovora, kako se ovaj dokument drugačije naziva, glasalo je 53,4 posto irskih glasača, dok ga je 46,6 posto podržalo.

Analitičari ocjenjuju da je ovakav ishod referenduma težak udarac za lidere zemalja članica Unije, koje sve pojedinačno moraju ratificirati taj dokument kako bi on postao punovažan.

Irska je jedina zemlja koja ima ustavnu obavezu da o tom pitanju održi referendum.

Europska komisija je, međutim, nakon objavljivanja rezultata priopćila da ostale članice treba da nastave s ratifikacijom sporazuma, čiji je cilj da se ubrza i olakša donošenje zajedničkih odluka u EU.

Lider kampanje "NE" u Irskoj je u Dublinu kazao da su glasači odluku o odbijanju tog dokumenta "donijeli za dobrobit svoje zemlje".

Irska je tako, kao država s manje od jedan posto ukupnog stanovništva EU-a, vjerojatno zakucala posljednji čavao u mrtvački sanduk dokumenta koji je već jednom izbjegao gotovo sigurnu smrt, navode analitičari.

Naime, 2005. godine su prijedlog europskog ustava odbili glasači u Nizozemskoj i Francuskoj, pa je on pretočen u današnji prijedlog Lisabonskog ugovora, s minimalnim izmjenama osnovnih reformi.

Prema informacijama dopisnika BBC-a, glasalo se "protiv" uglavnom u ruralnim sredinama i radničkim dijelovima gradova, a u područjima u kojima živi srednja klasa podrška  ugovoru je bila manja nego što se očekivalo.

Prvi i neslužbeni podaci o odbijanju ugovora su u petak priopćeni na osnovu informacija predstavnika političkih stranaka, koji imaju pravo da nadziru prebrojavanje glasova i da na osnovu toga stječu sliku o tome "na koju stranu vjetar puše".

Irska odbacila Lisabonski ugovor je, inače, imao podršku svih glavnih političkih stranaka u Irskoj, koja je imala dosta koristi od svog članstva u Europskoj uniji i samim tim je dosta proeuropski nastrojena.

Međutim, protivnici ugovora su u svojim kampanjama pred referendum kao argument koristili tvrdnju da taj dokument slabi utjecaj manjih zemalja, i da se Bruxellesu njime pružaju nova ovlasti na planu vanjske i obrambene politike – što, kako smatraju, podriva neovisnost Irske.

Tijekom kampanje čula su se upozorenja da bi Bruxelles mogao iskoristiti svoje ovlasti i da, naprimjer, utječe na visinu poreza u Irskoj ili da promijeni postojeći zakon o zabrani abortusa.

Europska komisija je međutim nakon objavljivanja rezultata priopćila da ostale članice treba da nastave s ratifikacijom reformskog ugovora.

Ratifikacije u svim ostalim članicama EU-a odvijaju se u parlamentima, i do sada je to učinilo već 17 zemalja. Potrebno je da svih 27 članica EU-a ratificira Lisabonski sporazum prije nego što on stupi na snagu.

(Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku