hamburger-icon

Kliker.info

Inzko u New Yorku : Neki od visokih funkcionera RS napadaju institucije BiH

Inzko u New Yorku : Neki od visokih funkcionera RS napadaju institucije BiH

28 Maja
15:39 2009

Opstruiranje hitnih reformi, koje bi pomogle da se poboljšaju životni uvjeti u BiH, apsolutno se ne može opravdati, kako iz moralnih tako i iz političkih razloga, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Valentin Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a.- Trudiću se da ova jednostavna činjenica bude u centru javne debate. U isto vrijeme, tražiću promjenu političke paradigme, koja u drugi plan stavlja praktična i hitna ekonomska pitanja i umjesto toga ističe glasne i nekonstruktivne stavove, kazao je Inzko, saopćio je Ured visokog predstavnika /specijalnog predstavnika EU (OHR/EUSR).Prezentirajući izvještaj visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN, Inzko je rekao da je od kraja prošle godine postignut određeni napredak ka postizanju cilja, a to je BiH kao mirna, funkcionalna država, na čvrstom putu ka integraciji u Evropu.

Spomenuo je proces pokrenut u Prudu, kojim je omogućen dogovor o državnom budžetu za 2009. godinu, obećanje o počinjanju pregovora o ustavnoj reformi i donošenje ustavnog amandmanu o Brčkom 26. marta, odnosno prvog amandmana na dejtonski ustav koji je usvojen konsenzusom i kroz konstruktivnu debatu.On je dodao da je ovim procesom omogućeno i ubrzano ispunjenje preostalih ciljeva i uvjeta koje je Vijeće za implementaciju mira (PIC) postavilo za tranziciju iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u angažman predvođen EU, uključujući i usvajanje Državne strategije za rješavanje slučajeva ratnog zločina, te ograničeni napredak na rješavanju pitanja državne imovine i imovine odbrambenih struktura.Inzko je upozorio da su se "retorika koja vodi ka podjelama i zvanične rezolucije kojima se osporava suverenitet, ustavni poredak i teritorijalni integritet BiH nastavili".Rekao je da neki od visokih političkih funkcionera iz Republike Srpske (RS) "napadaju legitimitet institucija – sudskih, tužilačkih, policijskih, ekonomskih, obavještajnih i odbrambenih – i  na čelu su nastojanja da se ranije reforme usmjerene ka izgradnji države, kao i one koje je diktirala EU, vrate unazad".

Inzko je istaknuo da je njegova osnovna uloga u svojstvu visokog predstavnika da provodi mirovni sporazum, u čijem se središtu nalazi suverenitet države i nadležnosti njenih institucija, te je naglasio neće dopustiti da to bude osporeno.Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU upozorio je da je “ova kampanja blokirala donošenje državnih zakona, koji su uvjet za ispunjenje smjernica EU za ukidanje viza bh. građanima koji putuju u države EU, kao i druge državne zakone kojima će se ispuniti obaveze BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA)".- Trenutna situacija u zemlji zahtijeva pojačani angažman EU i šire međunarodne zajednice. “Većina građana BiH i dalje podržava euroatlantske integracije i prosperitet, sigurnost i samopoštovanje koje bi one donijele. Ima napretka, iako je on spor, i imamo osnove da smatramo da će pozitivne stvari odnijeti pobjedu nad negativnim. To je ono što građani BiH žele i mi im i dalje moramo pomagati da to i postignu, zaključio je on.Inzko se jučer sastao u Vašingotnu (Washington) sa visokim dužnosnicima State Departmentsa i razgovarao o nužnim koracima nakon zajedničke posjete potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) i visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Havijera Solane (Javier Solana). (Kliker.info-Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku