hamburger-icon

Kliker.info

Independent: Buš je kriv za poraz republikanaca

Independent: Buš je kriv za poraz republikanaca

10 Novembra
03:16 2006

Britanska štampa opširno izvještava o ishodu djelimičnih izbora za američki Kongres i ostavci Donalda Ramsfelda koja je uslijedila.  Independent ocjenjuje da je poraz republikanaca na izborima za Kongres označio, kako kaže, pomračenje Bushovog mesijanističkog konzervativizma.
List nema ni najmanju dilemu u pogledu odgovornosti za poraz i pripisuje je Georgeu Bushu.
Irak je bio centralna tema predizborne kampanje, no kampanja se bavila i drugim, mnogo širim pitanjima, kakva su sposobnost odnosno nedostatak sposobnosti aktuelne administracije i način na koji Amerikanci vide sebe i svoju zemlju.  Independent smatra da će odlazak Donalda Ramsfelda vrlo brzo dovesti do promjena ili bar pomaka u politici prema Iraku.
Da li će promjene biti dovoljno brze da bi imale bilo kakvog utjecaja ostaje da se vidi, smatra Independent.  Times pak ocjenjuje da bi bilo pogrešno zaključiti da će uslijediti velika promjena načina na koji se SAD ponaša u inozemstvu.  Dramatični odlazak Donalda Rumsfelda mogao bi da donese samo ublažavanje tona američke vanjske politike, smatra Times. I demokrati i republikanci se zalažu za promjenu politike prema Iraku, ali to su samo prazne riječi.
Amerikanci u Iraku imaju samo dvije opcije koje mogu da kontroliraju – jedna je da ostanu, druga da odu.  Neuspjeh u Iraku mogao bi stoga da podstakne Washington da digne ruke od drugih međunarodnih pitanja kojima bi se inače samouvjereno bavio.
Oni koji Ameriku optužuju da je u Iraku bila preambiciozna i naivna mogli bi da zažale za američkim angažiranjem na mnogim frontovima ako im bude uskraćeno, zaključuje Times.
Konzervativni Daily Telegraph smatra da će trijumf demokrata i moć koju su stekli na Kapitol hilu razotkriti nedosljednost njihove politike, posebno poziva da se u Iraku provede neka neodređena promjena kursa. Demokrati vjerovatno gaje jaku želju za osvetom, nastavlja Daily Telegraph, ali birači, dugoročno gledano, neće biti impresionirani strankom koja politički kapital rasipa na beskrajne istrage skandala koji su nesumnjivo obilježili drugi mandat predsjednika Busha.
Uskogrud, osvetnički pristup stranačkoj politici doveo bi do paralize, u tenutku kada zemlja vodi dva velika rata, a ekonomija posustaje, upozorava Daily Telegraph.

(Agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku