hamburger-icon

Kliker.info

Indeks jada i bijede : BiH među 25 najjadnijih zemalja svijeta

Indeks jada i bijede : BiH među 25 najjadnijih zemalja svijeta

25 Februara
18:21 2013

Zamislite zemlju u kojoj je nezaposlenost 95 posto, a inflacija prelazi 8 posto. Tako se živi u Zimbabveu, zemlji koja drži neslavno čelo liste na kojoj niko ne želi da se nađe.Indeks jada za 197 država i teritorija izračunao je Business Insider, sabiranjem stope nezaposlenosti i stope inflacije indeksa potrošačkih cijena. Lista ima ukupno 25 mjesta, a na 20. mjestu neslavne liste nalazi se Bosna i Hercegovina.
1. Na tron ljestvice sa najvećim indeksom jada od 103,3 posto zasjeo je Zimbabve. Ekonomski rast u toj zemlji usporen je dijelom i zbog loše žetve, ali i zbog manjih prihoda od dijamanata.

2. Odmah iza Zimbabvea nalazi se Liberija sa indeksom jada od 90,5 posto. Liberijska privreda uništena je u građanskom ratu, ali i loše vođenom politikom.

3. Burkina Faso je na trećem mjestu. Riječ je o zemlji koja ima brojno stanovništvo i vrlo malo sopstvenih izvora dobara.

4. Na četvrtom mjestu je Bjelorusija. Tamo je situacija obrnuta, nezaposlenost je samo jedan posto, ali je zato inflacija visokih 70 posto. Bjelorusiju je snažno pogodila ekonomska kriza.

5. Na petom mjestu nalazi se Turkmenistan sa indeksom jada od 70,5 posto. Prema podacima iz CIA-ine baze, ta zemlja nema dobre izglede i to zbog lošeg obrazovnog sistema, korupcije, zloupotrebe nafte.

6. Afrička zemlja Džibuti ima indeks jada 63,3 posto i nalazi se na šestom mjestu ljestvice. Nezaposlenost je u toj zemlji 59 posto, a inflacija 4,3 posto.

7. Namibija se sa indeksom jada od 57 posto nalazi na sedmom mjestu. Zemlja izvozi dijamante, uran i zlato, ali budući da u rudnicima radi samo tri posto stanovništva, nezaposlenost je velika.

8. Nepal je na osmom mjestu. Nepal se oslanja na poljoprivredu i ona pokriva trećinu BDP-a te zemlje.

9. Na devetom mjestu nalazi se Kosovo, gdje indeks jada iznosi 53,6 posto. Business Insider Kosovo opisuje kao najsiromašniju evropsku zemlju.

10. Top 10 završava Sirija, koja ima indeks jada 51,7 posto. Privreda još uvijek trpi posljedice rata.Na ljestvici najjadnijih zemalja još su i Kenija, Senegal, Afganistan, Haiti, ali i Bosna i Hercegovina, koja se nalazi na 20. mjestu s indeksom od 45,5 posto. Na posljednjem 25. mjestu je Mali, s indeksom od 36,5 posto. (Kliker.info-Danas)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku