hamburger-icon

Kliker.info

Incko širi prudski sastav : Pozivnice za Silajdžića i Lagumdžiju

Incko širi prudski sastav : Pozivnice za Silajdžića i Lagumdžiju

15 Jula
06:08 2009

Sulejman Tihić, Milorad Dodik, Dragan Čović, Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija jučer su dobili pisma koje je potpisao visoki predstavnik Valentin Incko koji ih poziva da dođu sutra u 16 sati u OHR. Kako je naveo u pismu, na dnevnom redu će biti pet tačaka: budući mehanizmi koordinacije izemđu političkih stranaka u BiH; neriješena i bitna pitanja iz mape puta za ukidanje viznog režima; državna i vojna imovina; proces ustavne reforme i razno.Ne postoji aletrnativa političkom dijalogu i politici zasnovanoj na kompromisima. Stoga vjerujem da je od suštinskog značaja da se što prije uspostavi širi proces sa učešćem što je moguće većeg broja političkih stranaka – stoji u Inckovom pismu.Time je on „prudsku trojku“ u kojoj su Tihić, Dodik i Čović proširio sa Silajdžićem i Lagumdžijom, ali je, na iznenađenje mnogih, iz igre izbacio stranku HDZ 1990 i njenog predsjednika Božu Ljubića. „San“ iz svojih izvora saznaje da je Incko to uradio na preporuku Dragana Čovića.To je odmah izazvalo burnu reakciju Stranke za BiH koja je sinoć pozdravila opredijeljenost Incka da se uspostavi širi proces sa učešćem što je moguće više političkih partija uz napomenu da „nikada nije trebalo ni prekidati dijalog šest stranaka koji je omogućio potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“. Međutim…- Čudi da potiv visokog predstavnika ne samo da ne proširuje dijalog već iz njega isključuje HDZ 1990, stranku koja učestvuje u vladajućoj koaliciji. Također, visoki predstavnik je najavljeni skup u svom pismu okarakterisao kao „sastanak koordinacije (prudski proces)“. Stranka za BiH je i ranije istakla da prudska rješenja nanose štetu vitalnim interesima države BiH te stoga ne može učestvovati u pokušajima implementacije tih rješenja“

Leteća diplomatija                 Ovo je u međunarodnim krugovima odmah okarakterisano kao odbijanje Harisa Silajdžića da dođe na sutrašnji sastnaka, pa je, kako nezvanično saznajemo, pozvana u pomoć „leteća diplomatija“. Hoće li Incko do sutra uspjeti da ubijedi Silajdžića da učestvuje na sastanku, potpuno je neizvjesno. Bar do kasno sinoć nije bilo poznato ni hoće li Ljubiću uputiti naknadni poziv kako bi „smirio strasti“.Jučer se oglasio i Dodik koji je kazao da je „očigledno da se u BiH na scenu pokušava vratiti međunarodna zajednica u razgovorima o važnim pitanjima, posebno kada je riječ o ustavnim promjenama koje se pokušavaju nametnuti“. On je dodao da u prioritetu daljih razgovora političkih lidera može biti samo pitanje državne imovine kao uvjet za zatvaranje OHR-a, a ustavne reforme nisu nikakva obaveza, čime je i svoj dolazak na sutrašnji sastanak učinio neizvjesnim.

Gregorijan i Lagumdžija               Jučer su u četiri oka u prostorijama SDP-a, razgovarali Zlatko Lagumdžija, predsjednik te stranke i Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika, pored ostalog i o Inckovom pozivu na sutrašnji sastanak. Lagumdžija je kazao da će se o pozivu uskoro očitovati, a kako saznajemo, za danas je zakazo sjednicu Predsjedništva SDP-a.On je Gregorijanu kazao da je BiH potrebno američko-evropsko partnerstvo „kako bi se do kraja sprovele ključne reforme, počevši od ustavne, kako bi se država mogla uhvatiti u koštac s neimaštinom i posebno rak ranom našeg društva – organizovanim kriminalom i korupcijom, te ubrzala ulazak u NATO i ispunjenje obaveza iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju s EU.- Za SDP nisu prihvatljive samo kozmetičke promjene Ustava BiH. Minimum prihvatljivosti je paket plus kao prva faza ustavnih reformi, a koji bi bio nadogradnja ustavnih amandmana iz 2006. Zbog nesposobnosti aktuelne vlasti u ispunjenju uslova za ukidanje viznog režima, naši građani ne smiju biti taoci neodgovorne vlasti. Najveća sramota za EU i cijeli region bila bi odluka da se BiH uskrati pravo na bezvizni režim te ostavi kao jedina crna rupa u jeugoistočnoj Evropi – kazao je Lagumdžija.(Kliker.info-San)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku